Snart drar Allsvenskan igång igen, och ett av de favorittippade att ta hem ligan är IFK Göteborg. Här är tio fakta som du bör känna till om Göteborgs blåvita stolthet!

Blåvitt blev blågult…

26 oktober 1913 spelade Sverige landskamp borta mot Norge (1–1) – och hela det blågula laget bestod av spelare bara från IFK Göteborg.

Första allsvenska bytet…

Fram till säsongen 1966 förekom det inga avbytare i allsvenskan. Då IFK Göteborg i den andra omgången spelade mot Djurgården och Ralph Bergström ersatte Reine Feldt var det klubbens första allsvenska byte någonsin.

Hört talas om Blomstermåla…?

1975 myntades begreppet ”Champagnefotboll” i samband med Blåvitt, som då låg i den näst högsta serien. Det spel som visades upp var uppskattat och lockade folk. Exempelvis kom 16 436 åskådare för att se IFK möta Blomstermåla.

Carlgrens pappa hos rivalerna…

AIK– och landslagsmålvakten Patrik Carlgren (bilden nedanför) har en pappa som har spelat i IFK Göteborg. Ulf Carlgren gjorde 1985 åtta a-lagsmatcher som försvarsspelare under ledning av tränaren Gunder Bengtsson.

Både hockey- och fotbollsproffs…

Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson (1935–2010) – en av landets genom tiderna bästa ishockeyspelare, med två VM-guld (1957, 1962) och 252 landskamper – var även en skicklig fotbollsspelare. Säsongerna 1960–61 gjorde han 27 a-lagsmatcher och 20 mål i den blåvita tröjan.

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

10 fakta du antagligen inte visste om Muhammad Ali

Muhammad Ali (född som Cassius Marcellus Clay Jr.) föddes den 17 januari 1942 i Louisville i Kentucky, USA, och gick bort den 3 juni 2016 i Scottsdale i Arizona, 74 år gammal. Han var en amerikansk professionell boxare och flerfaldig världsmästare i tungvikt. Ali -...

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

10 fakta du antagligen inte visste om innebandy

Sverige, Finland, Norge, Kanada och USA hävdar alla att spelet har sitt ursprung i deras land, eftersom lokalbefolkningen hittade ett sätt att spela ishockey även när det inte var snö eller isigt ute! Så ingen är med andra ord riktigt säker på innebandyns ursprung....

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

10 fakta du antagligen inte visste om Michael Jordan

Michael Jordan föddes den 17 februari 1963 i Brooklyn i amerikanska New York. Han är en amerikansk före detta professionell basketspelare. Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna och spelade under sin storhetstid för Chicago Bulls i NBA....