Man kan aldrig jämföra fotbollens popularitet med ishockeyns, men ack heller glömma att ishockey är en avsevärt yngre sport – som också är på väg att växa sig kolossalt stor. Sverige är, utan tvekan, ett av världens ledande ishockeyländer, och här följer tio fakta som du måste veta om du är svensk och hockeyfanatiker.
Kogödsel som puck…
Den lilla hockeypucken känner vi alla till, gjord av vulkaniserad gummi, men visste du att man till en början spelade med fryst kogödsel? Det här går dock tillbaka så långt i tiden som när skydd var lika överskattat som att man skulle spela ishockey utomhus.
NASA använder puckar i träning…
Det är inte bara i ishockey där puckar används. Amerikanska NASA använder hela två ton hockeypuckar för att träna sina astronauter. Detta för att träna upp sina astronauter utifall rymdskrot skulle bli ett hot när de befinner sig i rymden. Kanske låter som en liten udda träning att någon står och skjuter hockeypuckar mot en när man senare ska upp till rymden.
183,47 km/h…
Världens hårdaste slagskott står ryska Alexander Ryazantsev för. Pucken mättes upp till 183,47 km/h i en KHL-match. Det snabbast uppmätta i NHL är på 170,43 km/h, det rekordet står Zdeno Chara för.
Puckens dag…
Ordet ”puck” har sin egen födelsedag. Den 7:e februari kan du högklassiskt fira ordet, då det registrerades i 1876 års upplaga av ”Montreal Gazette”.
Raseriet runt den blå färgen…
Det är inte alltid lätt att se pucken i en sport som går så fort. Därför tyckte ”Fox Television” att det var en utomordentligt bra idé att lägga lite blå färg runt en så kallad ”smartpuck” år 1996, inbyggd med en mängd datachips. På så vis kunde alla TV-tittare lättare hålla koll på pucken. När ett skott avfyrades kom röd färg bakom pucken, så man lättare skulle se i vilken riktning pucken gick. Tekniken togs snabbt bort efter massprotester om att TV-kanalen förstörde sporten.