Islamiska staten förkortas ofta IS, ISIS, ISIL eller Daesh. Det är en väpnad salafijihadistisk terrormilis främst aktiv i Irak och Syrien. De betraktar sig som den legitima regeringen i en islamisk stat. I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Den beräknades av CIA hösten 2014 ha 31 000 stridande i Irak och Syrien. IS har satt terrorspår världen över, och här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om terrormilisen.

IS har förstört mängder av historiska platser…

Dussintals ovärderliga historiska platser har övertagits och förstörts av islamiska statens krafter på grund av det faktum att idoldyrkan anses vara en allvarlig religiös synd. Dessa gamla platser betecknas som monument till idoler av ledarna för IS, som beordrat vanhelgande av dessa historiska skatter som en religiös plikt. Museer och arkeologiska platser, varav vissa dateras så långt tillbaka som 3000 f.Kr., har plundrats och bulldozrats sönder. Förstörelsen inkluderar Hatra, ett unikt världsarv, och Ninevah Museum i Mosul, det näst största museet i Irak

För extrema för Al-Qaida…

Al-Qaida och Islamiska staten ligger faktiskt i strid med varandra, eftersom IS anses vara alltför extrema för Al-Qaida. Med andra ord är det våld som begås av IS tillräckligt blodigt för att störa en terroristorganisation som bär ansvaret för 9/11-dådet och andra våldsamma attacker runt om i världen.

Live-avrättningar har visat sig vara effektivt vid rekrytering…

Ett av de mest inflytelserika och framgångsrika rekryteringsverktyget för IS har varit en serie av videoklipp, som har släppts på internet där olika fångar har fått sina avrättningar verkställda genom halshuggning. Avrättningar via livesändningar eskalerade efter att ett dussin kristna från Egypten fick sätta livet till på libysk mark. Likaså har Twitter och andra sociala medier varit ett effektivt rekryteringsverktyg för terroristorganisationen.

Tjänar miljoner dagligen…

De sofistikerade media- och militärkampanjerna som IS bedriver kräver en hel del pengar för att underhålla. Soldater måste matas, utrustning behöver ständigt bytas ut och stora pengar läggs också på medieföretag för till exempel professionell videoproduktion i syfte för rekrytering. För att ta hand om budgetproblemen har terrororganisationen utvecklat en rad av olika intäktsströmmar för att fylla sin krigskassa. Stora och oväntade inkomster inkluderar ett 425 000 000 dollar kapitaltillskott, som har stulits från Mosul Bank – medan vanliga ekonomiska vinster består av brottslig verksamhet, såsom utpressning, stöld av historiska artefakter och donationer från förmögna mecenater. När IS tog över stora delar av Syrien och Irak fångade organisationen värdefulla energiresurser som håller krigsmotorn igång. För närvarande är Islamiska staten den rikaste terroristorganisation i världen.

Finansierades från början av västvärlden…

Innan terrororganisationen tog över stora landområden och kunde härleda rikedom från oljaartefakter och kriminella tillvägagångssätt, var organisationen tvungen att vända sig till donationer från rika välgörare för merparten av sin finansiering. Under denna tid var USA-vänliga nationer med och finansierade syriska rebeller som kämpade mot Bashar al-Assads diktatur, som var föraktad av den härskande klassen i SaudiarabienKuwait och Qatar. I början av upproret mot Syriens diktator var syriska rebellgrupper intresserade av att avsätta al-Assad från makten. Men eftersom fler IS-kämpar anslöt sig till rebellerna, skiftade gruppen till fundamentalism med en stor del av de pengar som hade donerats av amerikanska allierade.

10 fakta du antagligen inte visste om korstågen

10 fakta du antagligen inte visste om korstågen

Korståg var en serie av religiöst inspirerade europeiska fälttåg, främst till Levanten och Egypten, som från slutet av 1000-talet företogs från den västerländska kristenhetens sida. Det rörde sig om krig auktoriserade av kyrkan och riktades mot folk som uppfattades...