Minnesmästaren Jonas von Essen föddes den 24 april 1991 i Skövde och har deltagit i ett flertal minnestävlingar och blev dessutom 2013 och 2014 världsmästare i minne. Jonas har också figurerat i flera svenska och populära TV-program, och har bland annat kammat hem tredjeplatsen i Talang (2018), vunnit i Smartare än en femteklassare (2020), vann över ”muren” i Muren (2021), tagit hem högsta vinsten i Postkodmiljonären (2023) och kasserade in 100 000 kr till välgörenhet på sin födelsedag i Jeopardy (2023). Men det här kände du säkert redan till om den folkkära minnesmästaren, så därför bjuder vi på tio fakta som du kanske hade lite mindre koll på nedanför!

Jonas von Essen blev världsmästare i Legorobotprogrammering…

Att Jonas von Essen har vunnit minnes-VM är kanske ingen nyhet, men det var faktiskt inte första gången han vann ett VM-guld. På gymnasiet tävlade han i den världsomspännande robottävlingen First Lego League tillsammans med fem klasskompisar. Laget lyckades ta sig hela vägen till världsfinalen i Tokyo där deras robot körde hem en förstaplats i tävlingen!

Har skänkt stora summor till välgörenhet…

Jonas har länge engagerat sig i Effective Altruism-rörelsen (som fokuserar på att skänka pengar dit de gör som mest nytta). Både i Smartare än en femteklassare och Jeopardy tävlade han för välgörenhetsorganisationer och han har även utöver detta skänkt hundratusentals kronor till effektiva välgörenhetsorganisationer.

Förbereder sig extremt noggrant…

Att vinna TV-frågesporter kanske ser enkelt ut när Jonas gör det, men det ligger många timmars förberedelse bakom. Innan han deltog i Smartare än en femteklassare besökte Jonas sin gamla mellanstadieskola och fick en guidad rundtur i slöjdsalarna, intervjuade barnen om vilka lekar som var populära samt lånade en stor mängd läroböcker som han memorerade innehållet i. När han skulle vara med i Postkodmiljonären gick hans flickvän in i rollen som Rickard Sjöberg och drillade honom i formatet varje kväll i en månad innan inspelningen.

Uppträder med improvisationsteater

Fantasi är en viktig del i minnesteknikerna som Jonas använder, och denna tränar han bland annat upp genom att spela improvisationsteater i den göteborgsbaserade gruppen Lillebror. Nästan varje fredag uppträder de med helt improviserade föreställningarRedbergsteatern tillsammans med andra ensembler.

Har fallskärms-licens

Det är inte bara Jonas minnesbilder som är högtflygande. Jonas och en av hans yngre bröder gick år 2014 en omfattande fallskärmskurs och fick sedan licens för att hoppa på egen hand.

10 fakta du antagligen inte visste om Mayim Bialik

10 fakta du antagligen inte visste om Mayim Bialik

Den lite äldre generationen är nog som allra mest bekant med Mayim Bialik som Blossom i TV-serien med samma namn. För den lite yngre generationen är Bialik antagligen dock mer känd som Amy Farrah Fowler i succékomediserien Big Bang Theory. Andra kanske till och med...