Att något så utsökt och delikatessfyllt som jordgubbar kan innehålla så mycket historia kunde nog ingen tro. Här följer tio fakta om jordgubbar som du antagligen inte kände till.

Klädd med 200 frön…

Jordgubben är den enda frukt som har sina frön på utsidan. En genomsnittlig jordgubbe är klädd med cirka 200 frön. Inte undra på att de lätt fastnar mellan tänderna.

Är inget bär…

Jordgubbar är egentligen inte bär. Ett bär har sina frön på insidan, men som tidigare nämnt växer de på utsidan på jordgubbarna. Och för att gå in på det hela till djupet, botanister hävdar att varje frö på en jordgubbe egentligen är en separat frukt. Alltså, frukter på en… frukt. Rörigt?

Återkommer år efter år…

Om du planterar ett jordgubbsfrö kommer en planta att växa upp. Till en början kommer plantan inte att bära frukt omedelbart, men kommer att återkomma år efter år. En planta kan vara produktiv i cirka fem år innan du behöver plantera om den.

Jordgubbs-museum i Belgien…

Belgien har ett jordgubbs-museum där allt är dedikerat till jordgubbar. På ”Le Musée de la Fraise” (”Jordgubbsmuseumet” översatt till svenska) kan du köpa allt från jordgubbssylt till öl som är smaksatt med jordgubb. Kanske inget att ta hem och skryta om på grillfesten med kompisarna?

Släkting med rosen…

Jordgubbar är besläktade med rosor. Skulle du trampa över en jordgubbsplanta, passa då på att dofta på dem. De doftar nämligen lika gott som de smakar.