Kackerlackor rankas ganska högt bland de kryp du helst inte vill finna i hemmet. Men hur äckliga de än är, och hur gärna man än vill trampa ihjäl dem, så döljer sig en hel vetenskap bakom dessa småkryp. Här är tio av det mest intressanta.

Kan leva veckor utan huvud…

Kackerlackor som har blivit av med huvudet kan fortsätta att leva i veckor. Till slut dör de för att de svälter de ihjäl. De är med andra ord inte så lätta att ha ihjäl som man lätt kan tro.

Väldigt social av sig…

Kackerlackor har sitt eget så kallade kvarter, precis som vi människor i regel har när det kommer till boende och grannar. Likt människan är de också sociala och mår psykiskt dåligt om de är utan sällskap under längre perioder.

Ny ras kan leva under fryspunkten…

En nyupptäckt ras kackerlacka upptäcktes nyligen i USA. Den kan leva i temperaturer under fryspunkten. Inte ens Antarktis kan känna sig trygga från dem längre!

Likt superhjältar…

Efter experiment utförda i rymden har det visat sig att Kackerlackor blir både starkare och snabbare om de föds i rymden jämfört med jorden. Skrämmande likt ett Marvel-scenario.

Äldre än dinosaurierna…

Kackerlackor fanns redan 120 000 000 år före dinosaurierna satte foten på jorden. De hade sin storhetstid på karbontiden för 300 000 000 år sedan. 

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

Har du någonsin undrat över dessa små pälsbollar som bor i ditt hem? Marsvin, de charmiga och energiska husdjuren, är mycket mer än bara sina mjuka utseenden. De har stora personligheter som kan få dig till att skratta, le och smälta. I den här artikeln kommer vi att...

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

Med sina komiska utseenden och fascinerande beteenden har pingviner länge varit föremål för vår fascination och beundran. Dessa vattenlevande fåglar har anpassat sig till några av de mest extrema klimatförhållandena på planeten och har utvecklat unika egenskaper för...