Härnäst är det tuppens år…

Varje år av den kinesiska tolvårscykeln är uppkallad efter ett djur. När den tolvåriga cykeln är över, börjar listan med djuret om igen. Samtliga av de tolv djuren är råtta, oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, får/get, apa, tupp, hund och gris. I år kommer det att bli tuppens år.

Hundar får mer uppmärksamhet än vanligt…

Enligt en gammal sägen, som många kineser tar på största allvar, är att alla hundars födelsedag infaller under den andra dagen på det kinesiska nyåret, och betyder att man alltså ska visa extra respekt och vänskap för samtliga hundar – oavsett om de är husdjur eller gatuhundar.

Kan aldrig vara delbart med fyra…

I stället för inslagna gåvor, som de flesta andra nationaliteter ger på sitt årliga och huvudsakliga firande, får barnen i Kina traditionellt röda kuvert fyllda av pengar. Mängden pengar är vanligtvis ett jämnt antal, men beloppet kan inte vara delbart med fyra, eftersom antalet fyra representerar ”död” i landet.

Nyår är rena rama kassakon för kinesiska studenter…

Framgång och lycka är viktigt för kineserna. I Kina har det blivit alltmer populärt att hyra en ”falsk” flickvän eller pojkvän att ta hem under det kinesiska nyåret och visa upp för föräldrarna. Många unga gör detta för att slippa föräldrarnas ständiga tjat om förhållande och äktenskap. För så lite som 20 dollar eller så mycket som 600 dollar per dag brukar vanligtvis studenter hyra ut sig.

Äts fisk som aldrig förr

En obligatorisk symbolladdad rätt i större delen av landet är just fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet ”överflöd”. 

10 fakta du antagligen inte visste om frimärken

10 fakta du antagligen inte visste om frimärken

Idag vet nog alla vad ett frimärke är – trots att det mer eller mindre håller på att bli ett mer utdöende fenomen. Något av det mest ärorika man kan uppleva är att få en bild publicerad av sig på ett frimärke. Något som dock kanske är mest vanligast hos kungar,...

10 fakta du antagligen inte visste om Ingvar Kamprad

10 fakta du antagligen inte visste om Ingvar Kamprad

IKEA står för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd och grundades år 1943. Men Ingvar Kamprad i sig står för så mycket mer – inte bara sett ur samhällets och vi individers perspektiv, utan egentligen för hela världen. Han skulle fylla 92 år den 30 mars, men gick bort...