Finns på jordens alla hörn…

Krabbor lever på fler olika platser än något annat havsdjur. De finns nästan överallt i havet, till och med under isen i Antarktis och inuti undervattensvulkaner. En typ av krabba lever även på land och klättrar i träd. Snacka om att man hade blivit förvånad om man såg en krabba klättrandes i ett träd!

Ordet cancer härstammar från krabban…

Ordet ”cancer” härstammar och är relaterade till krabbor på latin. Den berömde greken Hippocrates och Galen – med många andra – noterade den liknande svullnaden som en tumör gav med krabbornas vener.

Så skiljer du de åt…

En manlig eller kvinnlig krabba kan särskiljas genom att titta på deras magar. Hos de flesta manliga krabbor är bukens form smal och triangulär, medan honorna har en bredare och rundare mage. Dessutom har de kvinnliga krabborna mindre klor än vad de manliga krabborna har.

En myt att de inte känner smärta…

Medan tidigare forskning påvisade att krabbor inte känner någon smärta, visar nu ny forskning att krabborna inte bara drabbas av smärta, utan att de också kan komma ihåg det. Följaktligen säger forskare att kräftdjur bör behandlas med samma omsorg som ryggradsdjur.

Lägger miljontals ägg

En kvinnlig krabba lägger miljontals ägg på en och samma gång. Hon bär dem under sin kropp tills äggen är redo för att kläckas.

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

10 fakta du antagligen inte visste om Border collie

Hundrasen Border collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn ("border" som betyder "gräns"). En undersökning från 2012/2013...

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

10 fakta du antagligen inte visste om guldfiskar

Guldfisk (Carassius auratus) är en söt- till brackvattensfisk som tillhör familjen karpfiskar. Det är en oerhört populär prydnadsfisk och hålls ofta i trädgårdsdammar och som akvariefisk. Men hur mycket vet du egentligen om guldfiskar? Här är tio kul fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

10 fakta du antagligen inte visste om dalmatiner

Den allmänna uppfattningen är att hundrasen dalmatiner har spritts över Europa med romerna, men man vet inte riktigt till hundra procent. Man är dock ganska överens om att den har sitt ursprung från Kroatien. Främst använde romerna den som gårds- och jakthund....