Det kan väl ändå inte finnas någon som ogillar att kramas? Tänk er själva att komma hem till er partner efter en lång dag i skolan eller på jobbet, och få lägga krama om sin andra halva, istället för att tänka på bekymmer eller arbete som stressar upp din kropp! Vi tycker att alla bör kramas lite mer, och bjuder härmed därför på lite nyttig fakta om just kramas – så du även vet varför du bör göra det oftare!

Minskar ensamhetskänslan…

En kram stimulerar ditt nervsystem och minskar samtidigt känslan av ensamhet, du får lättare att hantera din rädsla, ökar självkänslan, minskar spänningarna och du kommer att känna dig mer uppskattad – oavsett vem kramen kommer ifrån.

Släpper lös ett ”gladhormon”…

Att både kramas och mysa släpper lös oxytocin – ett hormon som gör allt från att du känner dig glad till att känna samhörighet med andra.

Hjälper din fysiska hälsa…

Fler kramar ger ett lägre blodtryck. De hormoner som frisätts i kroppen efter en kram är inte bara bra för dina känslor – de kan också hjälpa din fysiska hälsa. När någon berör dig fysiskt aktiveras tryckreceptorer som skickar signaler till vagusnerven, ett område i hjärnan som bland annat är ansvarig för ditt blodtryck.

Stärker ditt immunförsvar…

Att kramas och mysa med varandra förstärker också ditt immunförsvar! När du är kär kan du ofta känna dig oövervinnelig, då upplever du hormonet oxytocin som frisätts i kroppen. Detta må-bra-hormon gör att det känns som om ingenting kan skada dig, som också kan vara till en fantastisk fördel. Oxytocin ökar också andra hormon som gör att du är mindre mottaglig för infektioner – och lättare kan bekämpa pågående infektioner.

Stärker likväl er relation…

Att kramas mycket i en relation stärker faktiskt också relationen. Ofta glömmer man efter en tid hur viktig fysisk beröring faktisk är. När ditt arbete är stressande och du kommer hem kan det ibland vara svårt att fokusera på annat än jobbet. På så vis ger du en negativ belastning på din relation. Tänk istället att komma hem och gosa med din partner, om bara i tio minuter om dagen. Dessa korta pauser från stressen i vardagen kommer inte bara att ge dig alla andra fördelar som nämns här, utan kommer också att fördjupa er relation avsevärt.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...