Varje år omsätter banker världen över miljarder och åter miljarder kronor på just kreditkort. Vanliga kreditkort som både du och jag antagligen har hemma. Vanliga kreditkort som möbelaffärer, livsmedelsaffärer och elektronikjättar erbjuder – överallt. Vill du ha ett gäller det dock att vara kreditvärdig! Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om just de kreditkort du har i plånboken!

Första kreditkortet kom 1960…

 Det första kreditkortet som kunde användas på flera platser erbjöds av ”Diners Club” först år 1950. Vad du antagligen inte visste var att Diners Club utfärdade det första kortet till endast 200 kunder och att det bara kunde användas vid 27 restauranger i New York City

Namnet Visa kom inte förrän 1976…

 ”Visa” hette ursprungligen ”BankAmericard”, ett kort som erbjöds av Bank of America först år 1958 i Kalifornien. År 1970 hade de skapat en förening som kallades ”National BankAmericard, Inc.”, då alla de amerikanska bankerna hade möjlighet att utfärda ”BankAmericard”. Det var dock inte förrän år 1976 namnet istället kom att bli Visa.

Hologram på kreditkortet…

År 1984 var MasterCard det första företag som använde ett hologram på sina kort, just för att förhindra förfalskningar.

Utgångsdatumet på kreditkortet är falskt…

Utgångsdatumet på kortet är egentligen ”falskt”. Du kan fortfarande använda ditt kort efter utgångsdatumet eftersom kortnumret på ersättningskortet kommer att vara densamma. Anledningen till att kort inte förfaller varierar från företag till företag, men oftast är det på grund av att kreditkortet ofta blir förstört inom loppet av ett par år, och likaså räknar man med att magnetremsan endast håller i cirka 3-4 år.

Ingen orkar svara på posten om kreditkort…

 Varje svenskt hushåll får i snitt sex erbjudanden per år om olika kreditkort (en del fler, en del färre). Ungefär svarar bara cirka 0,33% på erbjudande de får om krediter via brevlådan.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...