Visst har man stött på någon vilt diskuterande man eller kvinna som flaxar med armarna som om de var på väg att flyga iväg, eller andra som står och pratar och grimaserar likt de var på väg att äta något riktigt vidrigt. Kroppsspråk är ett sätt vilket människor (och även en hel del djur) förmedlar information genom medvetna eller omedvetna kroppsrörelser eller ansiktsuttryck. Kroppsspråk kallas officiellt för ”studiet av kroppsspråket” (kinesics). Här är tio fakta om kroppsspråk som du antagligen inte kände till sedan tidigare.

Ingen nymodernighet…

Den första moderna boken om kroppsspråk publicerades för mer än 350 år sedan. Boken, skriven av John Bulwer, ”Chirologia: Or the Natural Language of the Hand” (1644) var ett pionjärarbete inriktat på kroppsspråk och handrörelser.

Därför antas män ofta stirra…

En kvinna har en mer omfattande periferaseende, som gör det möjligt för henne att kolla in en mans kropp från topp till tå utan att åka fast. En manlig periferavision är sämre, varpå en man kommer att flytta blicken uppåt och nedåt när han kollar in en kvinnas kropp på ett mycket tydligt sätt. Därav kan det lätt tyckas att män stirrar mer än kvinnor på det motsatta könet.

Så kan du se om någon ljuger…

Ett normalt och avslappnande blinkande är i en hastighet på cirka 6-8 blinkningar per minut, och varar i cirka en tiondels sekund. Personer under stress (till exempel när de ljuger) kommer sannolikt att dramatiskt öka sitt blinkande.

Och så vet du om du tråkar ut någon…

När en person korsar både armar och ben har de känslomässigt dragit sig tillbaka från konversationen.

Kan det finnas ett sjunde universellt ansiktsuttryck…?

Det finns sex universella ansiktsuttryck: 1) ilska, 2) avsky, 3) rädsla, 4) lycka, 5) sorg, 6) överraskning. Nyligen har vissa forskare hävdat att ansiktsuttrycket för förakt och förlägenhet också är universella uttryck.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...