Ku Klux Klan, förkortat KKK, är namnet på flera historiska och nutida protestantiska organisationer vilka strävar efter så kallad vit makt. Namnet Ku Klux Klan kommer från grekiska ”kyklos” (cirkel) och klan från lågskotskan, då många av grundarna härstammar från Skottland. Sedan länge har klanen förknippats med brinnande kors, lynchningarna, de vita huvorna och de vita fotsida dräkterna. Här kommer tio fakta som du antagligen inte kände till när det kommer till klanen.

Den märkligaste KKK-medlemmen…

Dan Burros var en märklig man. Han föddes och växte upp hos en judisk familj, men fascinerades snabbt över fascismen och nazisternas idealism. Efter att ha gått ur skolan 1955 gick han med i den amerikanska armén. Men efter en rad av självmordsförsök, varpå han lämnade en hyllning till Adolf Hitler i sitt sista försök, blev han utsparkad från armén. Senare var han med i olika grupper av nazistgäng, men hamnade till slut i Ku Klux Klan, där han kom att bli kallad för ”Grand Dragon of New York”. Att dölja sin judendom var inte lätt för Dan Burros, som efter en artikel i New York Times blev avslöjad. När han befann sig hos en klanmedlem och fick syn på rubriken i tidningen tog han sin pistol, riktade den mot huvudet och sade: ”Jag har inget mer att leva för längre”. Dan Burros sköt sig själv i huvudet och dog på direkten.

Existerat länge…

Ku Klux Klan har existerat sedan strax efter inbördeskriget i USA. Många tror att KKK är en enda stor grupp, men består i själva verket av flera smågrupper.

Våldsam och olaglig organisation…

KKK bär ansvaret för mycket våld och många dödsfall. År 1957 bestämde klanledaren James Coleatt två mörkhyade familjer i Robeson County, North Carolina skulle varnas. Den ena var en mörkhyad kvinna som dejtade en vit man och den andra var en familj som hade flyttat in i ett traditionellt vitt område. Mellan 50 och 100 klanmedlemmar (åsikterna går isär om det exakta antalet) deltog, men vad de inte var beredda på var att de hade gått på människor som tillhörde gruppen ”The Lumbee Tribe” (en grupp för mörkhyade). KKK-medlemmarna var totalt underlägsna, och det hela slutade med att Ku Klux Klan aldrig mer besvärade familjer i Robeson County. Klanledaren James Cole dömdes dessutom till fängelse.

Älskade baseboll förr…

När KKK-grupper inte besvärar samhället umgås de gärna, grillar och spelar baseboll. Eller ja, i alla fall på 1920-talet. Det fanns många basebollag som bestod av KKK-grupper, och vad som kan tyckas låta konstigt är att de inte hade några problem alls att möta motstånd med afroamerikanskt ursprung. I juni 1925 mötte ett KKK-basebollag ett annat lag; som bestod endast av mörkhyade spelare. Matchen gick lugnt till och stämningen var bra.

Det brinnande kors…

År 1957 bestämde sig Ku Klux Klan för att sätta upp ett brinnande kors i Alabama just för att skolan hade en blandning av vita och mörkhyade studenter. Vad KKK inte visste var att det var sluttentaoch att alla studenter satt inne och pluggade. När eleverna fick höra KKK på utsidan samlades de allihopa med basebollträn och diverse tillhuggen och lyckade jaga bort klanen.