Hela området Kurdistan – med också en omstridd utbredning – består av områden i norra Irak, sydöstra Turkiet, nordvästra Iran och nordöstra Syrien. Dessa områden består av överväldigande delen av en kurdisk befolkning. Trots att kurderna har haft en mångårig kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat. Den som lever får se hur framtiden blir. Tills dess följer tio nyttiga fakta om Kurdistan.

Över 100 år som oförklarat självständigt…

Kurdistan har kämpat för sin självständighet sedan första världskriget och gör aktivt än idag. Inget av gränsländerna har erkänt Kurdistans självständighet.

Regionen består mestadels av sunnimuslimer…

Ungefär 89% (2016) av kurderna bekänner sig till islam och en stor majoritet är sunnimuslimer. Övriga religioner är yazdanism (5%), zoroastrism (4%), judendom (1%) och kristendom (också 1%).

Världens största statslösa nation…

Kurderna har lyckats skapa den största statslösa nationen i hela världen, med en befolkning på uppskattningsvis 30 000 000 människor. Det vill säga att Kurdistan är större till folkmängden än Australien och bara snäppet mindre än Kanadas befolkning. Kurderna representerar cirka 0,5% av hela vår planets alla invånare – trots detta är Kurdistan inte erkänt som ett eget land.

Kallades för irakiska Kurdistan under Gulfkriget…

Det första autonoma Kurdistan kallades ”irakiska Kurdistan” och grundades med hjälp av USA under Gulfkriget mellan 1990 och 1991. Den amerikanska armén etablerat en flygförbudszon över kurdiska territorium för att skydda kurderna från den irakiska diktatorn, Saddam Hussein. Irakiska Kurdistan led av politiska stridigheter och bröt ut i ett inbördeskrig några år senare. Resultatet blev en förlust av suveränitet för den nybildade staten.

Enda religionsfriheten i Mellanöstern…

Irakiska Kurdistan är en av de enda regioner i Mellanöstern där det råder religionsfrihet, vilket också betyder att samtliga stora religioner läres ut i skolorna.

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

10 fakta du antagligen inte visste om Gotland

Gotland, Sveriges största ö, är en plats av mångfald och historia. Från sina historiska stenmurar till sina soliga stränder, erbjuder Gotland något för alla. I denna artikel kommer vi inte alltför djupgående gå in på Gotlands historia, kultur och sevärdheter - utan...

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

10 fakta du antagligen inte visste om Afghanistan

Afghanistan, en nation som har varit centrum för globala händelser, har en fascinerande historia och kultur som sträcker sig långt bortom rubrikerna. I denna artikel kommer vi att utforska 10 fakta om Afghanistan som sällan uppmärksammas, avslöja dess mångfaldiga arv...

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...