Lettland, officiellt Republiken Lettland, är en republik i Baltikum i Nordeuropa som i väst gränsar till Östersjön, i norr till Estland, i öster till Ryssland och i söder till Litauen och Vitryssland. Under lång tid styrdes Lettland i likhet med Estland och Litauen av främmande regimer. I mer än 1 000 år hade i tur och ordning tyskar, polacker, svenskar och slutligen ryssar makten i området, som först på 1800-talet började kallas Lettland. År 1991 blev landet självständigt. Det är idag en parlamentarisk demokrati med ett flerpartisystem. Parlamentet, som utser landets president, väljs i direkta proportionella val. Sedan självständigheten är det kommunistiska partiet förbjudet. Här följer även tio fakta om ett av de baltiska länderna som du bör känna till, som du tidigare kanske inte hade en susning om!

Har du varit otrogen? Då är du korkad…

Även om en del delar av Lettland än idag kämpar mot fattigdom och spåren av Sovjetunionens ägande av landet har de trots allt ett snabbt internet. Snitthastigheten i ett hushåll ligger på hela 13.8 MB/s, vilket kan jämföras med Storbritannien, som bara ligger på 11.6 MB/s. I USA ligger snitthastigheten på 11.9 MB/sFrankrike på 3.4 MB/s och i Brasilien och Egypten endast på 1.7 MB/s. Detta gör Lettland till den sjunde snabbaste snitthastigheten på internet i världen per användare. Sverige ligger på en fjärde plats med 14.6 MB/s och den snabbaste snitthastigheten finner du i Sydkorea, på hela 22 MB/s.

Letterna älskar sin huvudstad…

Nästan var tredje invånare i landet bor i huvudstaden Riga. Riga beskrivs ibland som norra Europas Paris. Riga är en av fjorton huvudstäder i världen som endast består av fyra bokstäver (mätt med engelsk stavning).

De har en brutal modern historia…

En gång i tiden ägde Lettland delar av Karibien under 1600-talet. Men deras historia under moderna tider har varit avsevärt brutalare. Under andra världskriget fick uppskattningsvis 12.5% av den totala lettiska befolkningen sätta livet till och hela 190 000 letter hamnade i sovjetiska fängelser.

Ett av Europas naturrikaste länder…

Cirka 54% av landets yta består av skog och växter, vilket gör det till ett av Europas grönaste länder. Dessutom består cirka 10% av träsk och kärr. Men trots den höga andelen av skog består 60% av Sveriges totalyta av skog, vilket gör Sverige snäppet grönare än Lettland. Lettland är även rikt på sjöar och bäckar och många vilda djur, som exempelvis örnar, uttrar, bävrar, lodjur och vargar. Stora koncentrationer av rådjur, vildsvin, älg och räv går även att skymta.

Lite kärleksfull skämtsamhet med estländarna…

Lettlands högsta berg, Gaiziņkalns, är 312 meter högt. Men för att ta sig förbi Estlands högsta berg, Suur Munamagi, på 318 meter, byggde letterna ett torn högst upp på sitt berg, för att skämtsamt kunna ta sig förbi estländarnas högsta bergspunkt. Tornet fick dock rivas år 2012 på grund av säkerhetsrisker.

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

10 fakta du antagligen inte visste om Centralamerika

Centralamerika (ibland även kallat Mellanamerika) kallas den avsmalnade landförbindelsen mellan Nord- och Sydamerika. Området har fler beteckningar med varierande indelning och räknas vanligen som en region i Nordamerika, men i bland annat sammanställningar över...

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

10 fakta du antagligen inte visste om Smögen

Smögen är en ö och en ort i Sotenäs kommun, Västra Götalands län. På Smögen ligger också den populära Smögenbryggan, som varje år lockar hundratusentals turister från världens alla länder. Bebyggelsen avgränsades av SCB mellan 1960 och 2020 till en tätort för att 2020...

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

10 fakta du antagligen inte visste om Amsterdam

Amsterdam är Nederländernas största stad, den officiella huvudstaden (den nederländska regeringen, parlamentet och statsöverhuvudet samt alla ambassader har dock säte i Haag som därför är Nederländernas faktiska huvudstad), och ligger i provinsen Noord-Holland. Staden...