Landet exporterar nästan flest kvinnliga modeller i världen…

Landet producerar fler kvinnliga modeller per capita än de flesta andra länder och kvinnorna brukar ofta associeras som vackra. Endast EstlandIslandLitauen och Danmark rankar högre än letterna när det kommer till kvinnlig modellexport. Detta gör också att topp fem-listan på kvinnlig modellexport bara består av europeiska länder.

Landet innehar världens näst äldsta flagga…

Lettlands flagga är en av världens äldsta som används än idag. Ända sedan 1280 har letterna haft samma flagga. Det enda landet i världen som har haft sin nuvarande flagga längre än Danmark, som började använda den under tidigt 1200-tal.

Jeansen har sitt ursprung från en lettisk man…

Skräddaren Jacob Davis föddes i Jākobs Jufess i Riga och emigrerade till USA som en ung man år 1854. År 1870 blev han tillfrågad av en kund att göra ett par starka och slittåliga byxor, eftersom han arbetade som skogshuggare. Jacob Davis skapelse skulle komma att bli en mall för våra moderna jeans, och två år senare, med hjälp av Levi Strauss, patenterade han produkten. Jeans må komma från USA, men det var en lettisk man som uppfann dem!

Förkyld? Drick då lettisk sprit…!

Glöm whiskydrickandet när du blir förkyld! Istället bör du prova på den lettiska spriten ”Black Balsam” – en traditionell starksprit som är gjord av 24 olika plantor, blommor, juicer, rötter, oljor och bär. ”Black Balsam” sägs kunna bota din förkylning och ska vara bra mot snuva. Enligt legenden besökte Catherine den Stora Lettland men mådde illa. Efter att ha druckit av spriten ska illamåendet ha försvunnit.

Eller kanske ett ölspa…?

Om du kanske inte är så glad i sprit och föredrar öl istället är Lettland landet för dig. I huvudstaden Riga finns det till och med ett ölspa, där du kan ta ett dopp i ett badkar med varm öl, samtidigt som du avnjuter en kall öl i handen. Ölbadet ska även vara bra för huden och öppna upp porer!

10 fakta du antagligen inte visste om Storbritannien

10 fakta du antagligen inte visste om Storbritannien

Storbritannien, formellt Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, är en suverän stat som ligger utanför nordvästra kusten av den europeiska kontinenten. Landet omfattar ön Storbritannien, den nordöstra delen av ön Irland och många mindre öar. Nordirland är...

10 fakta du antagligen inte visste om Sydkorea

10 fakta du antagligen inte visste om Sydkorea

Sydkorea, formellt Republiken Sydkorea, är en stat i Östasien, belägen på den södra delen av Koreahalvön. I norr gränsar landet till Nordkorea. Landet dessutom har maritima gränser till både Kina och Japan. Sydkorea är ett av de mer demokratiska länderna i Asien....