2
2 points

Lingon (Vaccinium vitis-idaea på latin) är ett ris som är vintergrönt. Lingonets bär, som också heter lingon, är ätliga och mognar i augusti–september. Lingonväxter odlas sällan och bären plockas ofta från vilda växter. Lingonets naturliga utbredningsområde är norra halvklotets skogsbälte i Europa, Asien, och Nordamerika, från tempererade till nästan arktiska klimat. Nu när vi kan grunderna för lingonen går vi istället in på det lite mer okända om bären i fråga!

Det lilla bäret innehåller många nyttiga ämnen…

Även om lingon har varit ett populärt bär att äta under lång tid tillbaka, är det först under de senaste decennierna som vi människor faktiskt har fått förståelse över hur oerhört nyttiga de också är. Lingonen är rika källor av kostfiber, vitamin A, C och vitaminer i B-gruppen och mineraler som kalcium, kalium och magnesium.

Vi skandinaver äter mest lingon i världen…

Tack vare allemansrätten i Sverige har bäret kommit att bli oerhört populärt att plocka ute i skogar i speciellt Skandinavien. Detta har resulterat i att vi i Skandinavien äter mest lingon per person i hela världen.

Kan ha en laxerande effekt…

Lingon används vid tillverkning av Lillehammers bärlikörLingonvatten (en blandning av lingon och vatten) är en omåttligt populär dryck i Ryssland. Det kan också användas som ett milt laxerande ämne och som huskur mot skörbjugg (en störning inducerad av C-vitaminbrist).

Viktig energikälla för våra djur…

Lingon utgör en viktig källa till föda för många djur, inklusive björnarrävar och olika vilda fåglar. De är en näringsrik och tillgänglig matkälla, särskilt under vissa årstider när andra födokällor kan vara knappare. Bäret är en självklar del av det naturliga ekosystemet och bidrar till att stödja mångfalden av djurliv.

Används ofta mot urinvägsinfektion…

Osötade lingon, särskilt lingonsylt utan tillsatt socker, används i folkmedicinen som ett potentiellt medel mot urinvägsinfektioner. Lingon anses ibland ha antibakteriella egenskaper och kan bidra till att förhindra eller lindra vissa urinvägsproblem.

Bör ätas av alla – i stora mängder…

Lingonen är rena rama mirakelbären. De innehåller bland annat ämnen som har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket dödar mikroorganismer och förhindrar inflammationer. Med andra ord; säg aldrig nej till lingonsylten när du blir bjuden på köttbullar!

Tuffa överlevare som passar vårt kalla klimat…

Visste du att lingon är så pass tåliga att de kan överleva under snön? Deras blad är vintergröna och de kan fortsätta fotosyntesen även när det är kallt, vilket gör dem extra härdiga i de nordiska skogarna. Bäret är som små överlevnadskonstnärer!

Befruktar naturen på egen hand…

En lingonbuske har en medellivslängd på cirka två år i det vilda. Men eftersom de gärna befruktar jorden med nya plantor på egen hand behöver vi människor aldrig fysiskt plantera lingonplantor i det vilda.

Bäret är även bra mot magsjuka…

Lingon används vid behandling av magsjukdomar och reumatism. De kan även användas vid behandling av förhöjd blodkolesterolnivå. Vad kan lingon inte användas till egentligen?

Men vi känner till det som lingon bäst…

Bäret har haft en uppsjö av olika namn genom åren här i Sverige. Några äldre namn har varit till exempel bremle, kröser, linbär, ljungbär, rödbär, skogsbär och tyssling.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win