Jag kan omöjligt vara den enda som klär upp mig i skidglasögon så fort lök ska hackas? Eller? Löken (Allium på latin) är ett växtsläkte med omkring 550-700 arter, varav åtta förekommer vilt i Sverige. Flera odlas som köksväxter såsom gräslök, purjolök, vitlök, salladslök och matlök. Lökarna är fleråriga örter som växer i tempererade områden på norra halvklotet, förutom några få arter i Chile, Brasilien och tropiska områden i Afrika. Med största sannolikhet använder du olika lökar nästan dagligen i din matlagning, och här bjuder vi därför på tio fakta som du kanske inte kände till om något så vardagligt som just löken!

Ingen nyhet i våra maträtter direkt…

Lök har varit en del av människans kost i mer än 7 000 år tillbaka. Arkeologer har upptäckt spår av lök som går tillbaka till hela 5 000 år f Kr.

Självklart går det att kylskåpsförvara en uppskuren lök…

Så du har skivat en halv lök och vill lagra den andra halvan kylskåpet för att använda vid ett senare tillfälle, men du har alltid hört att uppskuren lök är bakteriefällor som kan bli mycket giftig under bara nattens gång, och utveckla giftiga bakterier som kan orsaka en infektion i magen eller i värsta fall matförgiftning? Oroa dig inte, detta är bara en gammal myt. Hur myten har uppkommit är dock oklart, men vill du spara halva löken i kylskåpet har du absolut ingenting att vara rädd för!

En symbol för forna Egypten…

Gamla egyptierna dyrkade löken och trodde att deras sfäriska form och koncentriska cirklar symboliserade evighet. I själva verket var lök ofta placerade i gravar hos faraos, eftersom de troddes åstadkomma välstånd i livet efter detta.

Lika farlig som choklad för hundar…

Lök är det sista som du bör lägga i din hunds matskål! Detta beror på att lök kan försvaga en hunds röda blodkroppar, vilket leder till anemi som i värsta fall kan leda till döden för ditt husdjur.

Användes som valuta under medeltiden…

Under medeltiden användes lök ofta som en form av valuta, och du kunde betala allt från din hyra till tjänster med lökar. Det ansågs också vara oerhört fint att ge bort en lök till någon i form av en gåva.

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

10 smaskiga fakta om pizza som kommer att äta upp dig

Vem kan motstå en rykande het, ostmättad pizza med knaprig botten och en symfoni av smaker? Pizza är inte bara en maträtt; det är en global ikon som har erövrat smaklökarna världen över. Men visste du att bortom den utsökta smaken och den oemotståndliga osten finns en...

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...