Alla har vi en mage – en del är smala eller vältränade, andra lite rundare. En mages form är aldrig den andras lik. Vi vet också varför magen finns där, och någonstans måste ju maten vi trycker i oss ta vägen. Men hur fungerar egentligen magen, dess tarmar och funktioner? Här är tio fakta som du bör känna till om din alldeles egna mage!

Saltsyran viktig för magsäcken

Saltsyran i magsäcken utför många olika funktioner. För det första dödar det mikrober. För det andra hjälper det att bryta ner mat i mindre bitar så att enzymerna kan börja agera på dem. För det tredje aktiverar det proenzymer. Och slutligen; enzymer kan bara fungera endast när den ideala pH-nivån bibehålls. pH-nivån ges av saltsyran.

Din kroppsbyggnad har ingenting med magens storlek att göra…

Det finns inget som helst samband mellan din tyngd och storleken på magen. En smal människa kan ha lika stor magsäck som en kraftig människa. I snitt kan en vuxen människas mage rymma cirka 1.5 liter mat.

Magens klorvätesyra hjälper ditt immunförsvar…

Magen fungerar som en första försvarslinje för ditt immunförsvar. Den innehåller klorvätesyra , som hjälper till att döda mikrober som kan finnas i den mat du äter.

Visst kan du leva utan en mage…

Om du inte visste detta sedan tidigare kan det möjligtvis komma som en chock, men är helt sant; människor kan nämligen leva helt utan en mage. Det här är inte allt för ovanligt och vid sjukdomar har magen opererats bort i flera fall.

Inte bara ansiktet rodnar när du blir generad…

När ditt ansikte rodnar är det inte det enda som blir rödfärgat på din kropp. Slemhinnan i magen blir nämligen också röd.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...