Maneter (Scyphozoa) är en klass inom stammen nässeldjur. Maneter lever i havet och har en livscykel som omfattar en växling mellan två olika utvecklingsstadium, ett fastsittande polypstadium och ett frisimmande medusastadium. Den frisimmande medusan är klockformad eller skivformad och består till stor del av vatten. Det som ger maneten dess form, bhydrostatiskt skelett kallat mesoglea som innehåller vatten och kollagen. Med detta sagt kommer här tio fakta du antagligen inte kände till om maneter!

Liten men giftig…

Det finns en liten manet i Australien – med en kropp på cirka en kvadratcentimeter – som har tentakler över en meter långa. Maneten är oerhört giftig och kan orsaka Irunkandji syndrom, vilket inducerar känslor av en övergående död, svår smärta och hjärtstopp.

Nästan bara vatten…

Eftersom en manet består av cirka 98% av vattenförångas de naturligt under en stark sol. En manet består alltså av mer vatten än vad en gurka gör.

Manet större än blåval…

År 1870 spolades en lejonmanet (Cyanea capillata) upp på Massachusetts Bay, USA, med tentaklar som mätte över 37 meter, vilket gör den större än en blåval.

Den odödliga maneten…

Det finns en typ av maneter som inte kan  av ålderdom. Den uppnår detta genom att åldras bakåt efter sexuell mognad, genomgå omvänd puberteten så att den kan starta cykeln igen. Den kallas för ”den odödliga maneten”, och den kan upprepa cykeln på obestämd tid.

Kubmaneter – en av de giftigaste…

Kubmaneter (Cubozoa) är kända för att vara oerhört giftiga. De är till och med så giftiga att dykare som har bränt sig på dem har hamnat i chocktillstånd, fått hjärtinfarkter eller drunknat innan de ens har nått ytan igen.

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

10 fakta du antagligen inte visste om nyckelpigor

Nyckelpigor (på latin ”Coccinellidae”), en familj i ordningen skalbaggar. Även om vi i Sverige till största del känner till ett fåtal, finns det faktiskt mer än 4 500 arter i världen. De olika arterna varierar väldigt i storlek, allt från en millimeter till hela tio...

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

10 fakta du antagligen inte visste om bananflugor

I en värld av små och ofta förbisedda varelser har bananflugan skapat ett otroligt rykte. Dessa små flygande insekter har fascinerat forskare och nyfikna sinnen i årtionden. I denna artikel kommer vi att dyka djupare in i bananflugans värld och upptäcka tio...

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

10 färgfulla fakta du behöver veta om påfåglar

Påfåglar (Pavo cristatus), med sina praktfulla fjäderdräkter och majestätiska hållning, är en av naturens mest gåtfulla och vackra skapelser. Denna artikel kommer att ta oss med på en fängslande resa in i påfåglarnas värld, där vi kommer att utforska deras biologi,...