Apollo 11 var den första bemannade rymdfärjan som landade på månen. Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collin är i princip lika stora som rockstjärnor och Neil Armstrongs tal (”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten…”) är ett av de mest citerade tal vi har i modern tid. Med detta sagt bjuder vi på tio fakta som du bör känna till om den berömda månlandningen från 1969.

Knockade konspirationsaktivist…

Buzz Aldrin slog en gång till en konspirationsaktivist av månlandningen rätt i ansiktet framför en filmande filmkamera. Fallet avskrevs dock då det ansågs att Buzz blev provocerad.

NASA satte skeptiker på plats…

Konspirationsteoretiker blev år 2011 överbevisade om att de hade fel när amerikanska NASA släppte högupplösningsbilder från månlandningen på deras Apollo-sajt.

Hyllningstal skrev redan innan avfärd…

Det fanns ett färdigskrivet tal förberett inför månlandningen utifall allt skulle gå åt pipsvängen, kort sagt. Talet behövde turligt nog aldrig läsas.

Avskydde sin uppfinning…

Philo T. Farnsworth, skaparen av TV:n, hatade sin uppfinning fram tills han såg månlandningen sändas live under år 1969.

Osannolikt, men sant…

År 1963 ska San Franciscos basebollklubb ”Giants” ägare, Alvin Dark, ha sagt att människan lär landa på månen innan Gaylord Perry slår sin första homerun. Ungefär en timma efter månlandningen ägde rum år 1969 slog herr Perry sin första homerun.

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

10 fakta du antagligen inte visste om svarta hål

Svarta hål är, enligt den allmänna relativitetsteorin, en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting - inte ens ljus - kan övervinna kroppens gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir...

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

10 intressanta och skrämmande teorier om universum

Att universum är stort är det ingen fråga om. Exakt hur stort det är - eller om det möjligtvis är oändligt - vet dock ingen riktigt svaret på, även om det finns en uppsjö av olika hypoteser och teorier. Vad som dock är väldigt klart i det hela, är att vi människor...

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

10 fakta du antagligen inte visste om Jorden

Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Det är också vårt hem och hemmet för alla kända levande organismer. Dess latinska namn, Tellus eller Terra, används ibland om den, och astronomer betecknar den...