De mänskliga rättigheterna är en del av folkrätten och övrig internationell rätt, och preciseras i internationella överenskommelser. Dessa rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen. De mänskliga rättigheterna har sitt ursprung i den engelska Magna Carta från 1215, den franska Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter från 1789 och den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776. Mycket har hänt sedan dess, men de mänskliga rättigheterna består minsann! Här är tio fakta som du bör känna till om de mänskliga rättigheterna!

Blev friad för mord av gammal lag…

År 1818 anklagades en engelsman för mord, men hävdade rätten till envig. Till allas förvåning blev han beviljad denna rätt, som fortfarande var passivt giltig. Han frikändes även när hans anklagare avböjde att visas på ”ärans fält”.

Persisk kung först ut med mänskliga rättigheter…

År 539 f Kr utfärdade den persiske kungen, Cyrus den store, första förordningen om de mänskliga rättigheterna. Han befriade slavar, förklarade att alla människor har rätt att välja sin egen religion och etablerade rasjämlikhet.

Frank Sinatra var stor förespråkare av mänskliga rättigheter…

Frank Sinatra var en stor aktivist i medborgarrättsrörelsen, och vägrade att bo på hotell som inte tillät mörkhyade gäster. Han använde flitigt sina maffiaband för att hjälpa till att få fackföreningar bakom John F. Kennedy, eftersom han visste att de hade samma åsikter om lika rättigheter.

Inte kända för att förespråka de mänskliga rättigheterna direkt…

År 2003 skickade den ryska regeringen en specialstyrka i form av dödspatrull för att döda en människorättsaktivist som hämnd för att hon lämnade in ett klagomål till Europadomstolen. Hårda bud!

Bostadsägare har mycket att säga till om i England…

Enligt en engelsk lag, ”rätt till ljus”, har ägaren av en byggnad med fönster som har fått dagsljus i 20 år eller mer rätt att förbjuda någon konstruktion eller andra hinder som skulle beröva honom eller henne dagsljuset.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...