Filmen The Matrix blev en riktig trendsättare när den kom år 1999, och har vunnit hela 4 Oscar©! Filmen anses även vara den 18:e bästa genom tiderna, enligt IMDb. Med största sannolikhet har du sett trilogin, men här är i alla fall tio fakta om den första filmen som du kanske inte kände till!

Smart drag, Wachowski. Smart drag…

När syskonen Wachowski lämnade idén till filmbolaget Warner, där en budget på 80 000 000 dollar skulle behövas, fick de istället som svar att de blev beviljade 10 000 000 dollar. Bröderna gick med på det, men använde hela budgeten under bara tio minuters filmande. De visade upp sina tio minuter för Warner, som blev helt lyriska och därefter gick med på att budgetera filmen med ytterligare 70 000 000 dollar.

Ställde orimliga krav – som gick igenom…

Kung Fu-koreografen Woo-Ping Yuen (på bilden nedanför) vägrade inledningsvis att arbeta med The Matrix och hoppades att genom att be om en orimliga lön, skulle det avskräcka syskonen Wachowski. Det gjorde det dock inte. Då ställde han istället ett ultimatum, som han trodde att de skulle avböja; att han skulle få fullständig kontroll över samtliga fightingscener och få träna skådespelarna hela fyra månader innan tagning. Bröderna gick med på det hela.

Så skiljer du världarna åt…

Alla scener som äger rum inom ”The Matrix” har en lite grönare färgton, ungefär som att titta på det hela genom en monitor. Scener som utspelar sig på den verkliga jorden har istället en lite blåare färgton. Scenen där Neo slåss mot Morpheus, som varken ägde rum i The Matrix eller i ”verkligheten” hade en mer gulfärgad färgton.

En av de populäraste scenerna i modern film…

Sedan 1999 har den populära scenen ”Bullet Time” (se bild nedanför) setts i ytterligare cirka 20 filmer, mestadels parodier.

Påkostad scen…

Öppningsscenen där all action sker tog sex månaders träning och fyra dagars inspelning att slutföra.

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

10 fakta du antagligen inte visste om Scarface

I en värld där makt, pengar och kriminell kraft kolliderar, har en film stigit fram som en tidlös symbol för de destruktiva lockelserna och farorna som lurar inom den amerikanska drömmen. Brian De Palmas episka mästerverk, Scarface, belyser den mörka sidan av framgång...