Att bränna katter frambringade lycka, enligt tro

Under medeltiden var ”katt-bränning” en accepterad ritual som skulle frambringa lycka. Det var vanligt att bränna en stor gryta av levande katter över en brasa, där människor stod jämte och skrek och skrattade. Franska kungar bevittnade ofta ritualen och startade till och med ceremoniellt elden.

Lila färg tillhörde kungligheter

Lila tyg var sällsynt i medeltida Europa, delvis för att blåa och röda färgämnen gjordes av separata gillen och användningen av en annan gilles färg var förbjuden.

Påvens order fick katastrofala följder

Den medeltida påven Gregory IX ansåg att katter var ”satans inkarnation”. Detta ledde till ett massdödande av katter, vilket medför att råttbefolkningen svällde, vilket i slutändan också ökade spridningen av digerdöden.

Spikkistan som aldrig fanns

Spikkistan, tortyrredskapet som går under den engelska termen ”Iron Maiden” (på bilden nedanför), innehöll egentligen inga spikar, och var heller inget tortyrredskap. Den skapades av en museumarbetare när han tillsatte spikar till en sarkofag av kvinnlig form.

Vilseledande genomsnittlig livslängd

Den korta genomsnittliga livslängden i medeltida Storbritannien (30 år) berodde främst på hög spädbarnsdödlighet. Om du lyckades fylla 21 år, kunde du räkna med att leva i ytterligare 43 år (total ålder på 64 år).

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...