Markus Perssons namn känner i princip alla till sedan Microsoft köpte upp hans företag, Mojang, som stor för utvecklandet av det kolossalt populära spelet Minecraft. Inte nog med att det tilltalar den yngre målgruppen, utan även vuxna – likt Lego. Här följer tio fakta som du bör känna till om ett av världens för tillfället mest spelade spel.

Tog två år att göra klart…

Den första spelbara versionen av spelet tog bara sex dagar att utveckla. Alpha-versionen, som snabbt lanserades, skiljer sig dock oerhört från slutversionen vi spelar idag, och hela två år tog det för Markus Persson att få spelet färdigt när han den 18 november 2011 lanserade den första färdiga versionen.

Monstret blev till av misstag…

En del väljer att spela utan monster, andra med. Men sanningen är den att monstrens ursprung egentligen blev till på grund av ett kodfel. Markus tanke var egentligen att skapa en gris, men råkade blanda ihop bredd med längd, vilket resulterade i ett stående monster istället..

Hemligt språk…

Rasen Endermans språk kan tyckas vara totalt oförståeligt, men prova att spela vad de säger baklänges istället. Det är nämligen helt vanlig engelska, och ord som används är bland annat ”What’s up?”, ”Here”, ”Forever”, ”This way” och så vidare.

Används som ämne i svensk skola…

Minecraft har faktiskt också blivit ett skolämne i en svensk skola. Lärarens motivation är att 13-åringarna får lära sig allt från infrastruktur och stadsplanering till hur man planerar framtiden och miljöfrågor. Kul! Kanske fler skolor snart nappar på idén?

Kompisars rekommenderationer avgörande…

Enligt en studie gjord av skolan Anneberg har hela en tredjedel av spelarna börjat spela Minecraft tack vare någon kompis som har rekommenderat det, alternativt sett klipp från spelet på Youtube.

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

När man hör om videospel associerar man kanske det till något som barn och tonåringar bara sysslar med. Men enligt en färsk undersökning från Entertainment Software Association (ESA) som publicerades 2021 är medelåldern på personer som spelar videospel 35 år....

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...