Med hjälp av minnet har vi förmågan att lagra erfarenheter och göra det möjligt att känna igen och lära. Minnena blir en del av vår person och ger oss också en plats i tidsdimensionen. Med hjälp av minnet kan tänkandet ta itu med de problem som möter oss. En del har bättre minnen, andra sämre, en tredje del har likt mig – i princip inget alls. Här är tio fakta som kan vara bra att veta om just minnet.

Snacka om en enda stor röra…

År 1986 sökte en kvinna psykiatrisk hjälp och fann snart minnen av att tidigare ha varit i en satanisk sekt, där hon blev notoriskt våldtagen, blev tvingad till att äta barn och som en konsekvens av detta utvecklat 120 olika personligheter för att överleva. Minnena visade sig senare vara falska och terapeuten stämdes för att ha skapat falska minnen hos kvinnan.

Lyckades utplåna ett minne helt och hållet…

1963 lyckades den CIA-finansierade psykiatrikern Dr Ewen Cameron helt att utplåna en kvinnas minne med hjälp av elchocker och hallucinogener som varade i en 86-dagarsperiod.

Mozart hade ett fotografiskt minne…

Det fanns en låt skriven på 1630-talet som spelades upp endast i Sixtinska kapellet. Vatikanen höll sammansättningen av låten hemlig i 150 år, fram till 14-åriga Mozart lyssnade på den två gånger, lade den på minnet, och producerade den första obehöriga kopian av låten. Snacka om att ha ett bra minne!

Den berömda sägnen om guldfiskar…

Ryktet om att en guldfisk har ett minne av bara några sekunder är inte sant. I själva verket kan de tränas på att reagera på ljussignaler och utföra trick.

Allt som krävs är att du tror på dig själv…

Att faktiskt tro att du har ett bra minne kan vetenskapligt bevisat också förbättra ditt minne.

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

10 fakta du antagligen inte visste om ditt immunförsvar

Vår kropps försvarsmur mot sjukdomar är en imponerande och komplex mekanism som vi oftast tar för given - vårt immunsystem. I denna artikel kommer vi att utforska fascinerande fakta om vårt immunförsvar, hur det fungerar och dess avgörande roll för att hålla oss...