Mona Lisa är renässanskonstnären Leonardo Da Vincis berömda porträtt av, enligt tradition, florentinskan (Mona) Lisa Gherardini, framför allt omtalad för sitt hemlighetsfulla och mystiska leende. Målningen är ett av världens mest berömda, lovordade och reproducerade konstverk. Så vad passar inte bättre då är lite kul kuriosa om konstverket? Håll tillgodo!

Saknar ögonfransar/ögonbryn…

Mona Lisa har inga synliga ögonfransar eller ögonbryn. År 2007 använde en ingenjör högupplösta skanningar för att visa att målningen ursprungligen målades med tydligt synliga ögonbryn eller ögonfransar och de försvann gradvis över tiden, eventuellt på grund av överrengöring

Finns en kopia på musem i Madrid…

Det finns en andra Mona Lisa-målning i Museo del Prado, Madrid, som förmodligen var målad av en av Da Vincis elever. När den ses i kombination med den ursprungliga Mona Lisa kan den skapa en 3D-effekt, vilket gör den till den första stereoskopiska bilden i världshistorian.

Picasso och Apollinaire antogs ha stulit tavlan…

Pablo Picasso ifrågasattes som en av de första misstänkta när Mona Lisa-tavlan blev stulen år 1911. Även den kända poeten Guillaume Apollinaire togs också in för förhör. Inga åtal väcktes mot någon av dem, men misstankarna följde Picasso ett bra tag – så klart att en stor målare skulle vilja ha en bra målning, löd teorin.

Hängiven konstnär…

Leonardo Da Vinci använde mer än trettio lager färg på målningen av Mona Lisa, av vilka några av lagren till och med var tunnare än ett mänskligt hårstrå.

Gjorde allt för att underhålla modellen…

För att underhålla modellen när han målade, och så hon inte skulle tröttna, hade Da Vinci sex musiker som spelade för henne och installerade en musikalisk fontän, uppfunnen av han själv. Olika vackra litterera verk lästes högt och en vit persisk katt och en greyhound-hund var där för att hon skulle få sällskap.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...