Mount Everest är världens högsta berg mätt över havets yta och det kan knappast ha undgått någon idag. Den första bekräftade bestigningen av Mount Everest skedde redan år 1953. Idag drömmer många äventyrslystna människor om att besöka denna mytomspunna plats. Här kommer tio fakta om ”Peak XV” som var det första västerländska namnet för Mount Everest!

Riktiga kämpar…

Idag finns det över 5 000 människor som har bestigit Mount Everests topp. Några riktiga kämpar som lyckades var bland annat en 73-årig kvinna och en 13-årig pojke. Sedan början på 2000-talet har till och med människor med amputerade armar och ben bestigit Mount Everest.

Mysigt…

Det finns över 200 lik på Mount Everest. Anledningen till att många ligger kvar beror på att det är för påfrestande och kostsamt att ta ner liket från berget igen.

Rena soptippen…

Totalt har över 50 ton sopor lämnats på berget genom tiderna. Mount Everest är således världens mest nedskräpade berg.

Fortsätter att växa…

Mount Everest växer konstant ca 4 mm varje år. Dock så krympte Mount Everest hela 2,5 cm år 2015 på grund av en jordbävning i Nepal.

Världens äldsta bestigare

Den äldsta människan att bestiga Mount Everest var en japansk man som var 80 år gammal vid tillfället. Han kom även ner från toppen som tur var.