Muammar Abu Minyar al-Gaddafi var en libysk militär, politiker och sedermera diktator tillhörande Gaddafastammen. Vid en militärkupp den 1 september 1969 störtade Muammar Gaddafi som ledare för en grupp militärer Libyens dåvarande makthavare, kung Idris I, och etablerade sig som landets obestridlige ledare. Som en del av Arabiska våren 2011 utbröt i februari massiva protester i Libyen mot Gaddafis styre, vilka besvarades av kraftigt våld från armén och av Gaddafi anlitade legosoldater. Protesterna, snart understödda av revolterande arméförband och tjänstemän, utvecklades snart till ett inbördeskrig. Gaddafi tillfångatogs den 20 oktober 2011 och avrättades. Det här hade du säkert stenkoll på, men här är tio fakta som du bör känna till om en riktig martyr!

Dog som världens rikaste man…

Muammar Gaddafi dog som en av de rikaste männen genom tiderna, med ett uppskattat värde på över 200 miljarder amerikanska dollar. Han var till och med rikare än Bill GatesWarren Buffett och Carlos Slim om man så slår ihop deras förmögenheter!

Var besatt i Condoleezza Rice…

Muammar Gaddafi hade en konstig besatthet av USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice (på bilden nedanför). Han lät en av Libyens mest berömda kompositör skriva en låt som gick under namnet ”Black Flower in the White House”. Han hade också ett fotoalbum fyllt med bilder på henne.

Efterlyste Bin Ladin…

Förra terroristledaren i Al-Qaida, Usama Bin Ladin, var redan tre år före attacken mot World Trade Center i USA (som ägde rum 11 september år 2001) efterlyst av Muammar Gaddafi.

Särskilda krav på sin vaktstyrka…

Herr Gaddafi hade cirka 40 livvakter, känd som ”Amazonian Guard”, som bestod av endast kvinnor. Alla kvinnor som kvalificerade sig för tjänstgöring var tvungna att vara oskulder, och självklart handplockades de av Gaddafi själv.

En udda vänskap…

En kanske lite mer udda och mindre väntad vänskapsrelation ägde rum mellan Nelson Mandela och Gaddafi.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...