Benito Amilcare Andrea Mussolini, född 29 juli 1883 i Dovia di Predappio nära Forlì, död 28 april 1945 i Giulino di Mezzegra nära Dongo i Como-området, var Kungariket Italiens premiärminister och fascistiske ledare mellan 1922-1943. Mussolini, tidigare socialist, var grundaren av fascismen i Italien och använde som ledare för landet titlarna ”Duce del Fascismo”, ”Capo del Governo” och ”Primo Ministro del Regno d’Italia”, på svenska ”fascismens ledare”, ”regeringschef” och ”Konungariket Italiens premiärminister”. 

Italien var under Mussolinis regering allierat med Tyskland och Japan som tillsammans utgjorde axelmakterna under andra världskriget. Han försökte upprätta en fortsättning på det romerska riket, men efter några inledande framgångar kom hans expansionistiska politik i det andra världskriget att misslyckas. År 1943 avsattes Mussolini av det fascistiska rådet, för att senare insättas av tyskarna som statschef i den nyupprättade Salorepubliken. Han avrättades av partisaner 1945. 

Allt det här visste du säkert redan om Italiens diktator, men här följer tio fakta som du kanske inte kände till däremot!

Var känd för sin korta stubin…

Benito Mussolini var inte ett lätt barn att handskas med. Han brukade vara en olydig och busig pojke med ett ganska kort temperament. Han blev väldigt lätt upprörd, vilket ledde till avstängning från skolan hela två gånger. Utöver detta misshandlade han också en skolkamrat med en pennkniv. Trots detta lyckades han att ta studenten, och arbetade som lärare under ett par år efter skolan.

Tvingades flytta…

Även om han föddes i norra centrala Italien den 29 juli 1883 tvingade extrem fattigdom honom att flytta till Schweiz år 19021904 flyttade han tillbaka till Italien och anslöt sig till den italienska armén.

Var Italiens yngsta premiärminister…

Efter första världskriget sökte bosatta i Italien efter en förändring för att göra Italien starkt igen och började bilda små lokala grupper. Mussolini tog alla dessa grupper under sin ledning formellt den 23 mars 1919. Gruppen kallades ”Fasci di Combattimento”, det fascistiska partiet. Efter att ha fått majoriteten av hans partis röster blev Mussolini premiärminister i Italien den 31 oktober 1922. Detta gjorde honom till den yngsta premiärministern i Italien.

Blev utvisad från Österrike…

Efter sin militärtjänst flyttade han till Österrike, där han snabbt blev utvisad från landet, då han ständigt kritiserade nationalism och militarism öppet och högljutt.

Högklackat var till för män…

Mussolini var aldrig något vidare förtjust i Adolf Hitler och baktalade honom gärna vid första bästa tillfälle. Men då Hitler ofta försåg Mussolini med militär kraft ingick han så småningom i en allians med Nazityskland.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...