Nätbrottslighet, databrott, IT-brottslighet eller cyberbrott är ett sätt att bryta mot lagen genom att använda internet, till exempel att stjäla någons lösenord eller att skicka ut falsk information genom att tränga sig in i någon annans datornätverk. Många olikartade brott begås på internet, som normalt klassificeras efter typen av brott, såsom olaga hot, barnpornografibrott, och ekonomisk brottslighet. Internet kan vara platsen där brottet begås som i olaga hot, eller en plats där brottslighet planeras. I takt med att internet har fått större fäste för vår vardag och våra samhällslösningar, har också nätbrottsligheten skjutit i höjden. Här är tio fakta om ämnet som du antagligen inte kände till sedan tidigare.

Den största ökningen av brott…

I Sverige anmäldes 38 564 IT-relaterade brott år 2011. Året därpå sköt siffrorna i höjden och hela 52 198 IT-relaterade brott anmäldes. Det vill säga en ökning på 13 000 anmälningar. I fjol (2015) rapporterades 67 166 IT-relaterade brott. Även om det är en ökning, så är inte ökningen så markant som den tidigare har varit.

Medias uppmärksamhet gav resultat…

Näthat och hets mot folkgrupp via nätet har varit högt uppmärksammat av media under senare år. Det hela verkar också ha gjort stor effekt, då detta är en av två nätbrottsligheter som har minskat sedan peaken år 2014. Förra året (2015) hade anmälningar om näthat och hets mot folkgrupp via internet minskat med hela 11%.

Dataintrångsbrott minskar…

Den andra nätbrottslighet som har minskat är dataintrång. Under rekordåret 2013 anmäldes hela 11 010 fall av elektroniska intrång. År 2015 var denna siffran nästan halverad, och ”bara” 6 580 brott av samma typ polisanmäldes.

Eller ja, det beror på hur man ser det…

Totalt sett har dock nätbrottslighet ökat med hela 300% sedan 2011 (fram till år 2015).

Och kostnaderna blir bara högre och högre…

Kostnaden för nätbrott som begås världen över beräknas kosta samhällen över 400 miljarder dollar – årligen!

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...