Nikon Corporation är ett japanskt företag i Mitsubishisfären som specialiserar sig i optik och bild. Dess produkter inkluderar kameror, kikare, mikroskop och mätinstrument. Det grundades år 1917 som Nihon (Nippon) Kōgaku Kōgyō. Företaget bytte 1988 namn till Nikon Corporation efter sina kameror. Du kanske fotograferar professionellt? Eller på fritiden? I så fall har vi tio fakta som du med största sannolikhet inte kände till om det gigantiska kameraföretaget! Håll tillgodo!

Bytte namn 1946…

Nikon grundades år 1917 när tre ledande japanska optiska tillverkare gick samman för att bilda Nippon Kogaku K.K. Företaget bytte namn till Nikon först år 1946.

När autofokus infördes…

När autofokus infördes på 1960-talet ändrade alla andra kamera- och objektivtillverkare sina linsfästen för att rymma den nya tekniken med undantag för Pentax och Nikon. Detta gjorde Nikon branschledande för linskompatibilitet, med fler än 400 modeller som passar Nikons signaturmontering F. Moderna Nikons digitala SLR-kameror fortsätter att använda F-mount.

Nikon används till forskning…

Nikon perfekta fokussystem används till mikroskopen för biologisk forskning. Nikon har banat vägen för ”Perfect Focus System” (PFS) för att ge realtidsfokuskorrigering till mikroskops fokusdrift.

Nikons automatiska fokus under vattnet…

Nikon skapade också den första kameran och linsen med automatisk fokus som gick att använda under vattnet. När Nikonos RS introducerades år 1992 ändrade det undervattenfotografierna för alltid genom att vara den första spegelreflexmodellen att fungera under vattnet. Företaget i fråga började göra undervattenskameror så tidigt som 1963, men utan autofokus-förmågan kunde fotografer inte fånga världen under havet som de faktiskt såg den – tills Nikonos RS lanserades. Den var vattentät upp till 100 meter och så blev snabbt en favorit bland dykare. Än idag är företaget ledande när det kommer till undervattenskameror!

Har ett helt eget museum…

Nikon har även sitt helt egna museum! Det öppnade för två år sedan – år 2015 – i Tokyo, Japan, och erbjuder bland annat visningar av samtliga modeller som har tagits fram och med en mer detaljerad historia.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...

10 fakta du antagligen inte visste om Guinness Rekordbok

10 fakta du antagligen inte visste om Guinness Rekordbok

Guinness Rekordbok är en bok som från början gavs ut av ölbryggeriet Guinness och första upplagan kom ut så tidigt som 1955 (1968 i Sverige). Boken redovisar årligen olika världsrekord inom olika ämnesområden. Stiftelsen som ligger bakom boken heter Guinness World...

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...