Nintendo 64, eller endast N64, är det japanska företaget Nintendos tredje stationära spelkonsol. Maskinen lanserades i Japan den 23 juni 1996, i Nordamerika den 29 september 1996 och i Europa den 1 mars året därpå. Tillsammans med den europeiska lanseringen släpptes också tre spel: Super Mario 64, Pilotwings 64 och Star Wars: Shadows of the Empire. Handkontrollen till Nintendo 64 hade en ny banbrytande finess, styrspaken var analog istället för de tidigare digitala. Detta innebär att spelaren enbart genom att trycka olika hårt på styrspaken kan få spelkaraktären att alltifrån smyga på tå till att springa. Den nya analoga styrspaken blev en sådan framgång att både Sony och SEGA kopierade styrsättet till Playstation respektive Sega Saturn och alla spelkonsoler på marknaden har sedan Nintendo 64 haft minst en analog spak på sin kontroller. Med andra ord var Nintendo 64 helt banbrytande när den släpptes, och du har säkert vid något tillfälle avnjutit Super Mario, Zelda eller något annat spel till maskinen. Många associerar den kanske till sin barndom. Här är i alla fall tio fakta som du säkert inte kände till sedan tidigare!

Från Nintendo Ultra 64 till Nintendo 64…

Spelkonsolen bytte arbetsnamn flera gånger under utvecklandet. När Nintendo började att arbeta på spelkonsolen gick den under arbetsnamnet ”Project Reality”. Senare kom den istället att kallas för ”Nintendo Ultra 64”, som kom att bli ett lite mer inarbetat namn hos speljournalister och suktande konsumenter. Spelkonsolen var också tänkt att släppas med detta namn, men eftersom företaget Konami hade patent på namnet ”Ultra Games” valde Nintendo i slutändan att ta bort ordet ”Ultra” från namnet, vilket då bara blev ”Nintendo 64”.

Inte ens kändisar fick förtur…

När spelkonsolen väl släpptes var det ett oerhört tryck för att få tag i en. De sålde slut runt om i affärerna nästan direkt. Men flera kändisar, bland annat regissören Steven Spielberg, skådespelaren Matthew Perry och några från klubblaget Chicago Bulls försökte använda ”kändiskortet” för att få sig ett exemplar. Dessvärre fungerade det aldrig för någon av dem.

Populärast i staterna…

Fram till den 31 december år 2009 hade Nintendo sålt 32,93 miljoner exemplar av spelkonsolen. 5,54 miljoner av dem var sålda i Japan, 6,76 miljoner i övriga regioner världen över och hela 20,63 miljoner i Amerika! Med andra ord såldes knappt två tredjedelar av spelkonsolen i Nord- och Sydamerika bara under första året.

Först med fullskalig 3D-grafik…

Nintendo har ofta varit banbrytande, och utöver att deras analoga styrspakar var banbrytande för spelvärlden, var de också först med att lansera en spelkonsol där du kunde spela helt i 3D-grafik.

Stämdes efter att konsumenter fick blåsor…

Men den analoga styrspaken var inte bara av goda nyheter. Många av minispelen i Mario Party krävde att spelaren använde den analoga spaken, oftast med handflatan, vilket ibland kunde orsaka att spelaren fick blåsor på händerna. Efter en lyckad stämning mot Nintendo var de därefter enligt lag skyldiga att ge handskar till spelarna som en säkerhetsåtgärd.

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

10 fakta du antagligen inte visste om videospel

När man hör om videospel associerar man kanske det till något som barn och tonåringar bara sysslar med. Men enligt en färsk undersökning från Entertainment Software Association (ESA) som publicerades 2021 är medelåldern på personer som spelar videospel 35 år....

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

10 fakta du antagligen inte visste om Valorant

Valorant är ett lagbaserat spel i förstapersonsperspektiv som utspelas i en nära framtid. Spelet är utvecklat av Riot Games och finns tillgängligt för PC-datorer med Windows som operativsystem. Spelaren spelar som en av flera agenter, karaktärer som är designade...

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...