Norsk skogkatt (på norska norsk skogkatt eller skaukatt) är en kattras som ingår i gruppen semilånghåriga raskatter (halvlångt hår) och härstammar från Norge. Deras päls är vattenavstötande och anpassad till ett kallt klimat. En renrasig norsk skogkatt med rätt utseende och dokumenterad stamtavla kostar mellan 6 000 – 7 000 kronor i Sverige. Det är en social katt som är ett trevligt husdjur, brukar vara mycket kärvänlig och tillgiven sin ägare om den behandlas väl. Nedan följer tio fakta som du kanske inte kände till om den intelligenta kattrasen!

Rena krigarkatterna…

Norska skogkatter kan vara relaterade till svartvita korthåriga katter från Storbritannien, som vikingarna använde som råttfångare på sina fartyg. Men de kan också vara ättlingar till långhåriga katter som kom till Skandinavien av korsfararna. Dessa tidiga släktingar strövade runt i Norges skogar och avlade sig med vilda kattdjur och ladugårdskatter. Under årens lopp utvecklades de till de djur som vi känner och älskar idag.

En intelligent ras…

Det är en intelligent katt som gärna småpratar – men utan att vara högljudd. En välkänd egenhet hos skogkatten är att den kan klättra nerför träd med huvudet först istället för att backa ner som de flesta andra tamkatter, den klättrar nerför trädstammen i en spiral (med huvudet före), inte rakt ner. Den är också en mycket god jägare.

Blev populära först i slutet av 30-talet…

Norsk skogkatt betraktades inte som något annat än en vanlig huskatt fram till slutet av 1930-talet då en liten grupp ’skogkatter’ förevisades i Tyskland, där de uppskattades av domarna. Andra världskriget satte dock stopp för den spirande utställningskattsindustrin för norska skogkatter, och rasen glömdes bort fram till 1970-talet. Kattrasen föds nu upp och ställs ut i flera länder, däribland USA. Den har även blivit tämligen populär i Sverige, där den troligen är vanligare än vad den är i Norge. Den första internationella sammanslutning som accepterade rasen var FIFe. Idag är rasen erkänd av alla de internationella kattförbunden.

En livlig katt med starkt psyke…

Kattrasen räknas som mycket intelligentlekfull och lugn, och skogkatter brukar trivas i mänskligt sällskap. Den är känd för att lätt acceptera andra katter, och även hundar. Den norska skogkatten är livligvänskaplig och självständig. Helst vill den ha tillgång till en trädgård eller uteplats. Skogkatten har ett starkt psyke och har väldigt lätt för att anpassa sig till olika situationer och omgivningar.

Väldigt stora…

Hannarna hos norsk skogkatt väger mellan 5 och 10 kilo och räknas till de mycket stora tamkatterna, medan honorna väger ungefär hälften, mellan 3 – 6 kilo.

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

10 urgulliga fakta du bör lära dig om marsvin

Har du någonsin undrat över dessa små pälsbollar som bor i ditt hem? Marsvin, de charmiga och energiska husdjuren, är mycket mer än bara sina mjuka utseenden. De har stora personligheter som kan få dig till att skratta, le och smälta. I den här artikeln kommer vi att...

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

10 iskalla fakta du du måste veta om pingviner

Med sina komiska utseenden och fascinerande beteenden har pingviner länge varit föremål för vår fascination och beundran. Dessa vattenlevande fåglar har anpassat sig till några av de mest extrema klimatförhållandena på planeten och har utvecklat unika egenskaper för...