Idag finns det över 39 miljoner människor som är blinda och inte kan uppleva hur fantastiskt detta organ är. Ögat fungerar på precis samma sätt hos människan som hos fåglar och fiskar. Men hos kaniner och kameleonter är ögonen placerade på olika plan och ger därför två separata bilder. Här kommer tio fakta du antagligen inte visste om ögat!

Kvinnor kan se fler färger…

Människan är ett underverk i sig kan man tycka, för med våra egna ögon kan vi se hela tio miljoner färger. Men som kvinna är det möjligt att du har en genetiskt mutation som gör att du ser ytterligare miljontals färger.

Mätt i pixlar…

Om det mänskliga ögat hade varit en kamera så hade den kameran haft 576 megapixlar. I teorin ger detta vårat synfält en upplösning på 32 000 x 18 000. Full HD har en upplösning på 1920 x 1080.

Inte bara negativt att vara skelögd…

Forskare i Kanada utförde ett experiment som innebar att en grupp skelögda personer fick spela det klassiska datorspelet Tetris i en period i hopp om att förbättra deras syn. Deltagarna fick upp till fyra gånger bättre syn.

Så mycket blinkar vi…

Under en livstid så blinkar en människa i genomsnitt ungefär 10% av tiden som vi rör oss. Lyckligtvis sker detta helt och hållet omedvetet. 

Saknar ögonlock…

Känner du att din guldfisk ständigt stirrar på dig? Det beror på att guldfiskar inte kan blunda, eftersom de inte har några ögonlock. Precis samma sak gäller för ormar.