Ordet ”opera” härstammar från det latinska ”opus”, och är en form av musikteater, förknippad med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt. Opera brukar ofta förknippas till ett sångsätt, vilket egentligen är fel, då det i strikt mening är en genre. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till om den kraftfulla operan!

Vulgär uppsättning förbjöds i decennier…

Richard Strauss opera Salome (”Zahl-oh-maj”) från 1905, om Salome och Johannes döparen, var så grafiskt våldsam att den förbjöds på Metropolitan Opera i New York i decennier. Den innehöll incest, nakenhet, mord och en dramatisk scen där Salome kysser läpparna på Johannes Döparens avhuggna huvud. Lite värre än den gamla TV-serien Skilda Världar, med andra ord.

Hotade med att kasta ut henne från fönstret…

När den beryktade sopranen Francesca Cuzzoni (på bilden nedanför) vägrade att sjunga arian ”Falsa immagine” av Handels Ottone, tog Handel henne vid midjan och svor han skulle kasta ut henne genom fönstret om hon inte sjöng.

Hyrde in falsk publik…

Det hör till allmän kännedom idag att auktioner ibland hyr in falska budgivare, men också operaverksamheterna har haft liknande händelser. Operakompositörer hyrde förr i tiden ofta in en grupp människor för att heja på deras verk eller bua på konkurrenterna. Detta var vanligast under europeiska operaföreställningar.

Kvinnor fick inte deltaga…

Under 1600-talet var kvinnor inte tillåtna att sjunga på scenen, inte ens i kör. Kastrerade män, även kallat kastrater, skulle istället sjunga kvinnornas delar. Den första av de stora kastrater var Baldassare Ferri (1610-1680). Han var så känd att stadens människor mötte honom fem mil utanför staden och fyllde hans vagn med blommor.

Från fiasko till succé…

Det första uppträdandet av Puccinis opera Madame Butterfly var en av operavärldens största floppar någonsin. Publiken gjorde fågel-, ko- och getljud och buade. Dock lyckades Madame Butterfly efter några fler föreställningar bli en av de mest älskade operor i historien.

10 fakta du antagligen inte visste om Avicii

10 fakta du antagligen inte visste om Avicii

Avicii - det svenska musikala geniet från Stockholm, och för många mer känd som Tim Bergling - anses vara en av vår tids största musikexportörer genom tiderna. Flera musikpublikationer anger honom som en av de DJ:ar som populariserade den elektroniska musiken i början...