Människan har liksom övriga däggdjur två öron, vilket underlättar positionsbestämningen av ljudet och ökar också förmågan att hålla balansen. Människans öron är inte särskilt utvecklade jämfört med många andra arter (till exempel fladdermöss) men kan uppfatta ljudvågor i luft i frekvensområdet 20 Hz till 20 000 Hz (barn kan ha ett större hörselomfång). Ett friskt öra kan vid optimalt frekvensintervall uppfatta ljud från 0 dB och uppåt, men för kraftiga ljud är skadliga. Alla vet vi hur ett öra ser ut, så här kommer istället tio fakta som du kanske inte kände till om just dina öron!
Det finns en gräns på vad öronen kan uppfatta…
Låt oss börja med något som alla vet; öronen är ett organ avsedda för hörseln. Men visste du att det finns en gräns till vad öronen kommer att bete sig normalt. I samma ögonblick som ett ljud överskrider den naturliga hörselgränsen, kommer våra öron bara att surra! Om din kompis exempelvis skriker ditt namn allt vad hen kan i ditt öra kommer öronen slå ifrån och bara skapa ett surrande ljud.
Hela tre ben kan du hitta i ditt öra…
Visste du att våra öron är utrustade med tre ben som är så små att de tillsammans kan placeras på ett litet mynt? Dessa tre ben kallas stigbygeln, hammaren och städet. Tjusiga namn, va? Stigbygeln är det minsta av de tre benen – som också är hela vår kropps minsta ben.
Att skada innerörat leder till rena rama Liseberg…
Är du sugen på att uppleva känslan av att åka karusell ett par dagar? Enkelt! Skada ditt inneröra bara, och voila; uppdraget utfört! Anledningen till att du upplever yrsel är för att jämvikten drabbas om du skadar ett av öronens inneröra, vilket också påverkar ditt balanssinne, eftersom innerörat har en direkt anslutning med din hjärna.
Att tappa rösten har ett samband med öronen…
Har du någonsin funderat på varför du ibland tappar rösten när du är förkyld? Det beror på att mellanörat är ansluten till halsen med hjälp av en slang som heter örontrumpeten . Detta rör är ansvarigt för en jämvikt mellan kroppstrycket och atmosfärstrycket.
Örat är uppdelat i tre delar…
Vi nämnde bara innerörat och mellanörat. Detta innebär helt enkelt att det mänskliga örat är indelat i tre delar – den yttre örat, mellanörat och innerörat. Varje del har separata funktioner. Ytterörat är den synliga delen av örat och dess funktion är att rikta ljudet längre in. Ytterörat slutar där trumhinnan börjar.
Det finns en anledning till att det slår lock för öronen…
Visste du varför vi får konstiga känslor i örat eller varför det kan slå lock när vi går högt upp på ett berg? Det beror på att örontrumpeten inte kan upprätthålla trycket, vilket kan resultera även i yrsel, obehag och öronvärk.
Öronen vilar aldrig…
Öronen fungerar även fullt ut när du ligger och sover – även om du är i djupsömn, eller så kallad REM-sömn. Örat snappar upp ljud, men hjärnan blockerar dem för att inte störa din nattsömn.
Öronvaxet fyller en oerhört nyttig funktion…
Det mänskliga örat är ett självrengörande organ. Det producerar öronvax, som i medicinska termer kallas för cerumen. Öronvaxet produceras av små porer som ligger i hörselgången. Där finns små hårstrån som kallas för cilier, dessa är ansvariga för att vaxet ska tryckas ut ur öronen, vilket skapar en rengöring.
Att använda bomullspinnar till att rensa öronen avrådes starkt…
Lagom är bäst, som man brukar säga. För mycket av något är aldrig bra, och precis samma sak gäller med öronvaxet! Om du har för mycket öronvax kan det pressa mot din trumhinna, vilket försämrar din hörselförmåga. Men att rensa öronen från vax med hjälp av bomullspinnar avrådes, då det kan leda till att du bara trycker in vaxet längre i örats hörselgång, eller i värsta fall skada trumhinnan.
Öronens form hade betydelse i det gamla Kina…
I det forna Kina trodde man att långa öronsnibbar betydde en lång livslängd, medan tjocka öronsnibbar betydde rikedom. Det kan förklara varför vi ofta ser långa öronsnibbar av Buddha och på bilder av gamla kinesiska kejsare.