Människan har liksom övriga däggdjur två öron, vilket underlättar positionsbestämningen av ljudet och ökar också förmågan att hålla balansen. Människans öron är inte särskilt utvecklade jämfört med många andra arter (till exempel fladdermöss) men kan uppfatta ljudvågor i luft i frekvensområdet 20 Hz till 20 000 Hz (barn kan ha ett större hörselomfång). Ett friskt öra kan vid optimalt frekvensintervall uppfatta ljud från 0 dB och uppåt, men för kraftiga ljud är skadliga. Alla vet vi hur ett öra ser ut, så här kommer istället tio fakta som du kanske inte kände till om just dina öron!

Det finns en gräns på vad öronen kan uppfatta…

Låt oss börja med något som alla vet; öronen är ett organ avsedda för hörseln. Men visste du att det finns en gräns till vad öronen kommer att bete sig normalt. I samma ögonblick som ett ljud överskrider den naturliga hörselgränsen, kommer våra öron bara att surra! Om din kompis exempelvis skriker ditt namn allt vad hen kan i ditt öra kommer öronen slå ifrån och bara skapa ett surrande ljud.

Hela tre ben kan du hitta i ditt öra…

Visste du att våra öron är utrustade med tre ben som är så små att de tillsammans kan placeras på ett litet mynt? Dessa tre ben kallas stigbygelnhammaren och städet. Tjusiga namn, va? Stigbygeln är det minsta av de tre benen.

Att skada innerörat leder till rena rama Liseberg…

Är du sugen på att uppleva känslan av att åka karusell ett par dagar? Enkelt! Skada ditt inneröra bara, och voila; uppdraget utfört! Anledningen till att du upplever yrsel är för att jämvikten drabbas om du skadar ett av öronens inneröra, vilket också påverkar ditt balanssinne, eftersom innerörat har en direkt anslutning med din hjärna.

Att tappa rösten har ett samband med öronen…

Har du någonsin funderat på varför du ibland tappar rösten när du är förkyld? Det beror på att mellanörat är ansluten till halsen med hjälp av en slang som heter örontrumpeten . Detta rör är ansvarigt för en jämvikt mellan kroppstrycket och atmosfärstrycket.

Örat är uppdelat i tre delar…

Vi nämnde bara innerörat och mellanörat. Detta innebär helt enkelt att det mänskliga örat är indelat i tre delar – den yttre örat, mellanörat och innerörat. Varje del har separata funktioner. Ytterörat är den synliga delen av örat och dess funktion är att rikta ljudet längre in. Ytterörat slutar där trumhinnan börjar.

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

Många av oss känner nog igen humörsvängarna från en havande kvinna. Antingen har du upplevt det själv eller så har du stått jämte och sett helt oförstådd ut. Men det är ganska fantastiskt och fascinerande vad den mänskliga kroppen genomgår och kan göra i samband med...