Det finns en anledning till att det slår lock för öronen…

Visste du varför vi får konstiga känslor i örat eller varför det kan slå lock när vi går högt upp på ett berg? Det beror på att örontrumpeten inte kan upprätthålla trycket, vilket kan resultera även i yrsel, obehag och öronvärk.

Öronen vilar aldrig…

Öronen fungerar även fullt ut när du ligger och sover – även om du är i djupsömn. Örat snappar upp ljud, men hjärnan blockerar dem för att inte störa din nattsömn.

Öronvaxet fyller en oerhört nyttig funktion…

Det mänskliga örat är ett självrengörande organ. Det producerar öronvax, som i medicinska termer kallas för cerumen. Öronvaxet produceras av små porer som ligger i hörselgången. Där finns små hårstrån som kallas för cilier, dessa är ansvariga för att vaxet ska tryckas ut ur öronen, vilket skapar en rengöring.

Att använda bomullspinnar till att rensa öronen avrådes starkt…

Lagom är bäst, som man brukar säga. För mycket av något är aldrig bra, och precis samma sak gäller med öronvaxet! Om du har för mycket öronvax kan det pressa mot din trumhinna, vilket försämrar din hörselförmåga. Men att rensa öronen från vax med hjälp av bomullspinnar avrådes, då det kan leda till att du bara trycker in vaxet längre i örats hörselgång, eller i värsta fall skada trumhinnan.

Öronens form hade betydelse i det gamla Kina…

I det forna Kina trodde man att långa öronsnibbar betydde en lång livslängd, medan tjocka öronsnibbar betydde rikedom. Inte undra på att vi ser långa öronsnibbar av Buddha och på bilder av gamla kinesiska kejsare.