Pablo Ruiz Picasso, som egentligen föddes med det oerhört långa namnet ”Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso”, föddes den 25 oktober 1881 i Málaga i Andalusien och gick bort den 8 april 1973 i Mougins i Provence. Han var en spansk konstnär och poet. Idag är hans verk några av världens mest värda och eftertraktade, och med största sannolikhet har du hört om honom tidigare! Här är dock tio fakta om Picasso som du däremot kanske inte har hört!

Kubismen etableras…

Stilens huvudperiod räknas från 1907 till 1914, och de två som räknas som kubismens upphovsmän var Pablo Picasso tillsammans med Georges Braque (1882-1963) – en stil som minskar ämnen till geometriska former. Som konstriktning kom den närmare att definieras av Guillaume Apollinaire. Det var den franska konstkritikern Louis Vauxcelles (1870-1943) som var först med att mynta ordet ”kubism” när han noterade att Picassos och Braques arbete var fulla av ”bisarra kuber”.

Picasso stod för så mycket mer än bara målningar.…

Även om Pablo Picasso kanske gjort sig som allra mest känd för sina tavlor, hann han att åstadkomma så oerhört mycket mer än att bara måla. Han var även skulptörkeramikerscendesignerpoetdramatiker och teaterförfattare.

Kunde måla innan han talade…

Herr Picasso föddes i en medelklassfamilj i Malaga, Spanien, år 1881. Han spenderade dock den största delen av sitt vuxna liv i Frankrike. Redan som barn uppmärksammade hans föräldrar när han målade och ritade – just för att han kunde teckna förstående redan innan han ens kunde prata, vilket är oerhört ovanligt. I tidig tonår blev han antagen i Madrids konstskola ”School of Fine Arts”. Medan de flesta studenterna tog sin examen efter ett par månader, lyckades Pablo Picasso att slutföra utbildningen inom bara en veckas tid.

Trendsättare i all ära…

Mellan åren 1917 till 1924 utformade Picasso ridåer, uppsättningar och kostymer för flera balettföreställningar. Medan hans uppsättningar och kostymer inledningsvis inte togs emot så väl, anses de nu vara en symbol för den progressiva konsten av tiden.

Rökmolnet från cigarren fick liv i honom…

Eftersom Picasso var så liten och svag vid födseln, trodde barnmorskan först att han var dödfödd och lade honom på ett bord. Hans morbror, som rökte en stor cigarr, gick över och blåste en stor rökring i Picassos lilla ansikte. Picasso reagerade omedelbart med ”en grimas och en bälg av raseri”.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...