Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Bibelns berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn ”פֶּסַח” (pesach), vilket betyder ”passera” eller ”gå förbi” och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden. Men allt detta är väl egentligen orelevant med tanke på allt påskgodis man ska hinna trycka i sig innan påskens slut? Vi på redaktionen önskar alla en Glad Påsk och bjuder här på tio fakta som du kanske inte kände till om påskhögtiden!
Bestäms av en astronomisk händelse…
Påskdagen bestäms av en astronomisk händelse. Påskdagen inträffar alltid söndagen efter den första fullmånen på vårdagjämningen, vilket också betyder att påskafton i princip aldrig är på samma datum som förra året.
Första april och påskafton på samma dag…
Nästa år – det vill säga år 2018 – kommer påskafton att inträffa den första april. Det vill säga att du kommer ha fullt upp med att skoja runt, samtidigt som du ska hinna få i dig allt godis från påskägget!
Olika påsktraditioner världen över…
I Polen har man som tradition sedan lång tid tillbaka, att under påskmåndagen ska männen ska kasta vatten på kvinnorna, samtidigt som man ska daska till dem lite lätt på bakdelen. I Tjeckien och Slovakien är det tradition att daska till kvinnor lite lätt med en handgjord piska. Att vi skandinaver istället klär ut oss till påskkäringar och påskgubbar för att knacka dörr och ber om godis är ganska unikt här i norr.
Varför påskhare…?
En gång i tiden trodde man att harar var hermafroditiska och kunde para sig utan att förlora sin oskuld (okrossad mödomshinna) – det är därför påskharen är en symbol för Maria, med ägg som en symbol för återfödelse, som traditionellt är färgat rött för Kristi blod.
Påskafton redan den 22 mars…
Under år 2285 kommer påskafton sannolikt att infalla redan den 22 mars, det tidigaste datumet då påsk kan starta. Det blir första gången sedan 1818 som påsken har inträffat vid denna tidpunkt.
10 fakta du antagligen inte visste om Halloween
Halloween, alternativt Hallowe'en (från engelskans [All] hallows eve[ning], '[alla] helgons afton') är en högtid som infaller den 31 oktober varje år. Ej att förväxla med Alla helgons dag dock, som infaller en dag senare; den 1 november. Halloween har sitt ursprung på...
10 fakta du antagligen inte visste om Alla Hjärtans Dag
Den 14 februari varje år tillfaller Alla Hjärtans Dag - för andra mer känd som Valentindagen, Sankt Valentins dag och Vändagen. Den kan i sin moderna form i Sverige härledas från amerikansk sed, men har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt...
10 fakta du antagligen inte visste om Jul
Julafton är över, men inte julhelgen! En del har fått julklappar i stora lass, medan andra inte bryr sig om högtiden speciellt mycket. Men en sak som är säker i alla fall; julpyntandet går inte att missa, vart man än vänder sig. Nu när julafton är över passar...