Påskägg för synskadade…

Det är inte bara här i Sverige vi har som tradition att barn ska leta efter påskägg fyllda med godis. Världen över är detta en stor tradition, och i dag finns det även påskägg för blinda – där påskäggen piper lite lätt för att även de synskadade barnen ska kunna vara med och leta.

Påsktisdagen…

TasmanienAustralien, firar man påsk en extra dag – påsktisdagen. Det är bara i Tasmanien man har denna extradagen som är en lika befintlig del av påsk som alla andra dagar.

Tack vare påsken myntades AD/BC…

AD och BC (före Kristus och efter Kristus) myntades år 525 e.Kr. av Dionysius Exiguus enbart för att man skulle kunna hålla koll på det korrekta datumet av påskafton.

Spanjorer firar påsk med vit huva…

Medan den spetsiga vita huvan är en symbol för rasism i USA (Ku Klux Klan) används samma kostym i Spanien under påskfirandet. Med andra ord finns det ingen anledning att springa för livet om du är på semester i Spanien under påskhelgen – det är bara spanjorerna som firar!

Godis – en enorm marknad…

USA säljs det mer godis under påskhelgen än vad det säljs under Halloween. Bara under fjolåret såldes det påskgodis för över 823 000 000 dollar.

10 fakta du antagligen inte visste om Halloween

10 fakta du antagligen inte visste om Halloween

Halloween, alternativt Hallowe'en (från engelskans [All] hallows eve[ning], '[alla] helgons afton') är en högtid som infaller den 31 oktober varje år. Ej att förväxla med Alla helgons dag dock, som infaller en dag senare; den 1 november. Halloween har sitt ursprung på...

10 fakta du antagligen inte visste om Jul

10 fakta du antagligen inte visste om Jul

Julafton är över, men inte julhelgen! En del har fått julklappar i stora lass, medan andra inte bryr sig om högtiden speciellt mycket. Men en sak som är säker i alla fall; julpyntandet går inte att missa, vart man än vänder sig. Nu när julafton är över passar...