Hårda regler i USA…

Du kan inte under några omständigheter få ett pass utfärdat av någon delstat i USA om du har en skuld på över 2 500 dollar (cirka 22 300 SEK) i underhållsstöd.

Judar flydde till Filippinerna under andra världskriget…

Under andra världskriget undvek mer än tusen judiska flyktingar som bodde i Filippinerna arresteringar och förföljelser av de japanska styrkorna, eftersom de hade tyska passbevis, vilket japanerna inte kunde urskilja mellan tyska medborgare och tyska judar.

Res inte med Star Wars-namn…

En amerikansk kvinna lade till ”Skywalker” som andranamn. När hon skulle utfärda sitt pass blev det ogiltighetsförklarat och hon blev istället stämd för varumärkesintrång.

Israel lika hårda som USA…

Israel stadgades en lag år 2010 som godkände banker och stora företag att få tillgång till den privata informationen om gäldenärer och att vidta hårda åtgärder, ofta oanmälda. Så om du är skuldsatt med en gammal mobilräkning kan du få ditt pass och din livförsäkring fryst utan att ens bli förvarnad.

Världens säkraste pass…

Amerikanska passbroschyrer är utskrivna med 60 olika typer av material och har så mycket som 30 olika säkerhetsfunktioner, men den starkaste säkerhetsfunktionen är texterna, eftersom ingen hittills har lyckats att kopiera teckensnittet exakt.

10 fakta du antagligen inte visste om utrotning

10 fakta du antagligen inte visste om utrotning

Allt mer pratas det om utrotning – och inte längre är det bara dinosauriernas utrotning som står i fokus, utan människans växande medvetande om vår natur och våra djur. Utrotning innebär att definitivt döda alla exemplar av till exempel en djurart, en växtart, en...

10 fakta du antagligen inte visste om nöjesparker

10 fakta du antagligen inte visste om nöjesparker

Liseberg, Gröna Lund, Skara Sommarland, Halmstad Äventyrsland – för att bara nämna några av alla nöjesparker vi har i vårt avlånga land. Även om Liseberg är den största och mest besökta i Sverige så är det egentligen bara en skvätt i havet jämfört med de riktigt stora...

10 fakta du antagligen inte visste om hackers

10 fakta du antagligen inte visste om hackers

I dag beskriver termen främst personer som excellerar i programmering och som vetgirigt tar till sig program- och hårdvara. En hackare använder sina kunskaper till att skaffa ny, icke tillgänglig information om ett system. Genom att analysera eller manipulera systemet...