Påve (av latinets papa, ”fader”) är titeln för biskopen av Rom, tillika Katolska kyrkans högste ledare. Själva ordet ”påve” kunde förr även användas om andra höga kyrkoledare. Patriarken av Alexandria bär alltjämt titeln påve, liksom maronitiska kyrkans överhuvud. Den romerske påven räknas inom bl.a. Katolska kyrkan som aposteln Petrus efterträdare eftersom Petrus anses vara den förste biskopen i Rom. Katolska kyrkan anser att den roll eller ämbete som gavs åt Petrus lever kvar och har getts till efterföljande biskopar i Rom. Enligt bibeln anförtrodde Jesus Kristus själv kyrkan till Petrus. Här i Sverige har vi ingen majoritet av katoliker, men åtminstone ett gäng, så därför bjuder vi på lite spännande läsning om just påvar!

Valdes helt av misstag…

En av de tidigare utsedda påvarna blev det av en ren olyckshändelse. Under medeltiden skulle kardinaler ofta rösta för en slumpmässig kandidat under den första påvliga omröstning bara för att se hur de andra kardinalerna röstade, men år 1334 misslyckades detta totalt när de alla råkade röstade på samma person. Snacka om att Benedictus XII var förvånad när han blev vald till påve – helt av misstag.

Det där med gåvor är svårt…

Tre dagar före julafton år 1967 besökte den amerikanska presidenten Lyndon B. Johnson påven Paulus VI (på bilden nedanför), där de utbytte unika gåvor. Medan den amerikanska presidenten fick en fantastisk målning från 1400-talet av påven Paulus VI, fick påven själv stor bronsbyst föreställande Johnsons huvud. Uhm, givmilt?

Fastar med öl…

Tyska munkar lever bara på öl under fastan – just för att de tycker det är så gott. Däremot har de vid ett tillfälle känt sig skuldbelagda och syndiga för att dricka öl, vilket resulterade i att de tog med öl till Rom för påvens godkännande. Påven avskydde drycken, vilket resulterade i att de bara får dricka öl under just fastan.

Den kontroversiella påven…

År 1951 sade påven Pius XII att Big Bang-teorin är kompatibel med katolicismen. Detta var alltså den första påve som erkänt att Big Bang kan ha ägt rum, istället för att Gud skapade universum.

Får inte föra vidare bekännelser…

Om en katolsk präst avslöjar något som någon sagt till honom av någon anledning alls, är han automatiskt bannlyst från den katolska kyrkan och kan endast bli förlåten av påven.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...