Pelargonsläktet (Pelargonium) är ett släkte i familjen näveväxter, i dagligt tal även pelargonior eller pelargonier. Släktet har fler än 250 arter. De flesta arterna förekommer i södra Afrika, men de förekommer även i östra Medelhavsområdet, Arabiska halvön, Indien, Australien och på New Zealand. Flertalet arter och hybrider är vanliga som krukväxter. Du själv kanske har en pelargon i någon krukväxt hemma? Då får du inte missa tio fakta som du kanske inte kände till om pelargoner!
Ordet härstammar från grekiskan…
Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller familjenamnet Geraniaceae (Geranium) som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.
Blev populärt under 1700-talets slut…
Under slutet av 1700-talet fick pelargonen ett stort uppsving i Sverige. Den odlades då främst i orangerier på slott och herresäten.
De flesta pelargoner som säljs är korsningar…
En hybrid är en korsning mellan två olika arter. De flesta pelargoner som säljs idag är korsningar med flera olika arter inblandade. I vetenskapliga namn markeras en hybrid med ett multiplikationstecken (×). En primärhybrid är en korsning mellan två rena arter, det vill säga vildarter.
Hur en ny pelargonsort skapas…
En sort är en spontan mutation. Förändringar av detta slag kan uppstå på ett enda skott på en planta. Om man tar loss det som stickling och planterar det har man fått en ny pelargonsort. Det finns flera av dagens pelargonsorter som har uppstått på detta sätt.
Kan bli över en meter höga…
Beroende på vilken art det är kan pelargoner bli allt mellan 15 centimeter till hela 125 centimeter höga.
Bladen kan bli annat än gröna…
De flesta arter av pelargoner har gröna blad. Men vissa sorter har även gula, orange eller rödfärgade blad. Bladen är långsträckta och delade med sågtandade kanter.
Kan vara både doftande eller luktfria…
Pelargoner producerar enskilda blommor som kan vara vita, röda, rosa, lila eller blåa. Vissa sorter av pelargonerna producerar dubbla blommor (blommor med två eller flera rader av extra kronblad). Blommorna kan vara både doftande eller luktfria.
Rik på nektar…
Pelargonerna blommar från tidig vår till sen höst. De bär på en rik källa till nektar, som lockar bin, humlor, flugor och skalbaggar, som är ansvariga för pollinering av dessa växter.
Används även som medicin…
Blomman i fråga används även inom läkarvården, till exempel är släktet pelargon en bra källa till essentiella oljor som kan användas för avlägsnande av ärr från ytan av huden.
Används till fler saker än avlägsnad av ärr…
Rötterna från pelargonen innehåller ämnen som är effektiva vid behandling av kraftig blödning, konjunktiv, näthinnesjukdom och hemorrojder. Rötterna har även antiseptiska egenskaper (förhindrar tillväxten av skadliga mikroorganismer) och en förmåga att lindra symptom vid bland annat diarré.