Pentagon är den byggnad där USA:s försvarsdepartement har sitt säte. Byggnaden ligger i Arlington County i delstaten Virginia vid floden Potomac nära gränsen till Washington, DC. Även om Pentagon inte fysiskt ligger inom Columbiadistriktets gränser är postorten ändå ”Washington, DC”. Byggnaden blev extra känd för oss i Europa när terrorister den 11 september utsatte byggnaden för terrorism. Anledningen till dess namn beror på den pentagramformade konstruktionen. Här är tio andra fakta som du kanske inte kände till om byggnaden där USA har sitt försvarsdepartement!

En av världens största kontorsbyggnad…

Pentagon är en av världens största kontorsbyggnader. Kontorsytan upptar nästan 350 000 kvadratmeter – mer än en tredjedels kvadratkilometer. Korridorernas längd är drygt 28 kilometer. Omkring 23 000 människor arbetar i byggnaden varje dag. Det är så många som arbetar där, att Pentagon är ansluten till Washingtons tunnelbana med en egen station.

Kanske vore något för privat bruk också…?

I byggnaden utvecklas ständigt nya vapen för det amerikanska försvaret. Något av allt det som utvecklas för stunden är ett ”krigstuggummi”, som ska hjälpa soldater att upprätthålla sin tandhygien när soldater befinner sig på olika platser i världen, där det kan vara svårt att sköta om sin hygien på en daglig basis. Tuggummit förväntas spara den amerikanska armén cirka 100 000 000 dollar per år när det kommer till tandvården.

Byggdes under rekordtid…

Konstruktionen av byggnaden, som är lika stor som två styck Empire State Building, är designad på ett smart sätt. Detta innebär att det aldrig ska ta mer än en tio minuters promenad från att komma till en punkt till en annan, oavsett var i byggnaden du befinner dig. Byggandet av Pentagon tog dessutom endast 16 månader att slutföra, vilket är rekordsnabbt för en så stor byggnad.

Ständigt nya vapen under utveckling…

Efter forskare hade upptäckt att djuphavsfisken, som kallas för drakfisken, hade klorofyll i sina ögon, började det amerikanska försvarsdepartementet att finansiera en forskning för ögondroppar som ska fungera som mörkerseende. Det hela skulle resultera i ett avsevärt billigare alternativ än att investera i ”Night Vision”-glasögon till soldaterna.

Såg attacken från rymden…

Det var inte bara här på jorden vi följde terroristattackerna mot USA den 11 september, utan även från rymden. Astronauten Frank L. Culbertson spelade också in händelsen från rymdstationen ISS. Han fick osannolikt senare veta att piloten i planet som flög in i Pentagon var en gammal klasskamrat till honom från US Naval Academy.