Adobe Photoshop är ett minst sagt populärt och professionellt bildbehandlingsprogram. Företaget bakom är Adobe Systems. Sedan 2011 är Adobe Photoshop en del av Adobe Creative Cloud, vilket är en tjänst som tillhandahåller alla Adobes programvaror och även en del molntjänster. Om du möjligtvis är fotograf har du med största sannolikhet någon gång använt dig utav Photoshop – eller liknande bildredigeringsprogram. Eller du kanske är webbdesigner? Eller pysslar med det i hobbyform? Hur som helst, här är tio fakta som du kanske inte kände till om ett av världens största bildredigeringsprogram!

Så blev ImagePro Photoshop…

Photoshop grundades och utvecklades till en början av två bröder, Thomas och John Knoll. År 1987 började Thomas skriva ett program för att visa gråskalebilder på en monokrom skärm. Det var hans bror, John, som uppmärksammade applikationen och föreslog att han bör bygga ett fullskaligt fotoredigeringsprogram. Tillsammans skapade de programmet ”ImagePro”, som på senare tid köptes upp av nuvarande Adobe, för att i sin tur skapa dagens Photoshop.

”Photoshopping” eller ”Photoshop”…

Adobe föredrar folk att använda den amerikanska termen ”photoshopping” vid hänvisning till fotoredigering för att förhindra sitt varumärke från att generaliseras. Än så länge har uttrycket inte blivit så utbrett och välanvänt som de hade hoppats på, och den vanligaste formen är att säga ”Photoshop” (istället för ”Photoshopping”) och använda det som ett verb. Här i Sverige är det dock vanligast att säga ”Photoshoppa”.

Ett tips för att hitta den perfekta färgen…

Även webbutvecklare använder sig ofta av fotoredigeringsprogrammet, och ibland kan det vara tufft att hitta passande färger som anses perfekta. I dessa fall rekommenderas ett besök på Colour Lovers (extern länk), där du kan leta fram den perfekta färgen i en box med 120 kritor. Du kommer även att hitta hexkoden för RGB-färgen.

Hit kan du vända dig om du vill lära dig programmet…

Har du kanske precis införskaffat dig en version av Adobes program, men är lite osäker på hur man lämpligast lär sig programmet? Högst rekommenderat är att vända dig till ”National Association of Photoshop Professionals” (förkortas NAPP). Scott Kelby är ordförande för NAPP, och kan mer om programmet än någon annan levande individ. Han var också ansvarig för att sätta ihop ”Photoshop World Conference”, som var i mars månad i år.

Eller varför inte på ett mer komiskt vis…?

Vill du kanske lära dig ditt bildredigeringsprogram på ett lite mer komiskt sätt kan vi istället rekommendera Youtube-kanalen ”You Suck At Photoshop”” (extern länk), där Donnie Hoyle går igenom saker och ting i olika korta avsnitt.

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....