Antingen så gillar man att flyga, eller så gillar man det inte. Åsikterna går isär väldigt, och forskare tror att detta beror på att man inte har någon kontroll när man är i luften. Men de som faktiskt har kontroll över flygplanet – piloterna – bör inte vara flygrädda. Här är tio fakta som du bör känna till om piloter!

Kamikazepiloter fick återvända…

Japanska kamikazepiloter (självmordspiloter) fick lov att återvända till flygbasen om de inte kunde hitta ett lämpligt mål att flyga in i under andra världskriget. En pilot blev avrättad efter att han återvände den nionde gången.

Trodde han blev förföljd av CIA

En sovjetisk MIG-pilot blev nerskjuten och störtade i USA under det kalla kriget. När han besökte de amerikanska matvaruhusen var han säker på att CIA hade fyllt på mathyllorna för att manipulera honom om att landet i fråga var ekonomiskt stabilt. Han kunde nämligen inte ens föreställa sig att det fanns ett så stort utbud av matvaror, vilket Sovjetunionen inte hade. 

Världens kanske dummaste vadslagning

År 1986 slog en sovjetisk pilot vad med sin andrepilot att han kunde landa flygplanet utan att se något, med gardinerna nerdragna i vindrutan. Han kraschade planet i landningsbanan och dödade totalt 70 av 94 passagerare och besättningsmän.

Stridspilot nödlandade inrikesplan

Kaptenen på ett United-flyg i USA fick en hjärtinfarkt i mitten av flygningen, och en stridspilot som inte var i tjänst – Mike Gongol – fick hjälpa till att landa planet och räddade därmed 160 liv. Han visste att han var tvungen att hjälpa till när han hörde meddelandet: ”finns det någon pilot som inte är i tjänst ombord, var vänlig ring i din stolsknapp.

Får ”specialkost”

Piloten och andrepiloten blir alltid serverad annan mat än den övriga besättningen. Detta för att undvika en eventuell matförgiftning.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...