När man hör ordet pirat tänker man ofta tillbaka till den gamla tiden, där flaggor med döskallar stod högt i skyn. Men än i dag finns det pirater som gärna tar över fartyg och kräver lösensummor. Pirater har funnits så länge människan har färdats på haven. Kapare var till skillnad från piraterna sanktionerade med kaparbrev, utfärdade av en regering, vilket tillät dem att i krigstid attackera fientliga skepp. Kaparverksamhet är sedan 1856 förbjuden enligt internationell rätt. Sjöröveri förekommer idag bland annat i Guineabukten, utanför Somalia och i Malackasundet.

Här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om pirater och sjöröveri! 

Hund räddade yacht från pirater…

Under år 2008 försökte en hund att rädda sina ägares liv efter att fem beväpnade pirater kapade deras yacht utanför Venezuelas kust. Efter att männen klättrade ombord på båten fick de en rasande hund efter sig, som skällde och bet tills han till slut blev knivhuggen och skjuten. Hunden överlevde dock och piraterna lämnade yachten i princip tomhänta. Snacka om hjälteinsats!

Hon har varit största piraten genom tiderna…

Den mest framgångsrika piraten genom tiderna var en kinesisk prostituerad kvinna vid namn Ching Shih. Under sin storhetstid hade hon över 1 800 fartyg med totalt 200 000 sjörövare. Hon är dessutom en av de få pirater som faktiskt kunde gå i pension.n.

Lafitte var smartare än guvernören…

När piraten Jean Lafitte fick nys om att guvernören satt ut en belöning på 500 dollar för hans tillfångatagande, erbjöd Lafitte istället 5 000 dollar för guvernörens tillfångatagande.

Få pirater var på jakt efter guld…

Det stämmer inte att pirater bara var på jakt efter guld, silver och juveler. Det som var vanligast att plundra var nämligen handelsvaror, såsom bultar av tyg, kryddor, socker, färgämnen, kakao, tobak, bomull, trä med mera.

Julius Caesar var offer för pirater…

Julius Caesar kidnappades av pirater, som krävde 20 talenter av silver för hans frihet. Caesar tyckte dock att lösensumman var för liten och bad dem istället att be om 50 talenter av silver. När lösensumman väl hade betalats och Caesar hade släppts, lät han samla ihop en armé för att hämnas. Samtliga pirater korsfästes slutligen.

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

10 kusliga fakta om kända turistattraktioner

Turistattraktioner runt om i världen är kända för sin skönhet, historia och spännande upplevelser. Men vad händer när de döljer mörka hemligheter och skrämmande fakta som de flesta inte känner till? I den här artikeln kommer vi att utforska 10 av de mest skrämmande...