Robert Newton introducerade ”piratdialekten”…

Den moderna ”piratdialekten” vi i dag känner till kommer från Robert Newtons porträtterande av Long John Silver i Disneys film Treasure Island från 1950. Innan dess fanns det ingen universell ”piratdialekt”.

Marockos sultan höll piraterna borta…

Marocko var det första landet att erkänna USA som ett självständigt land. Under frihetskriget utlovade sultanen av Marocko säker passage för alla amerikanska handelsfartyg som reste över Atlanten från Barbary-pirater.

Jeanne de Clisson blev pirat för att hämnas sin mans död…

En fransyska vid namn Jeanne de Clisson blev pirat på 1200-talet endast för att hämnas att hennes man hade blivit halshuggen. Hon sålde sina markägor och köpte tre stora fartyg som hon målade svarta med röda segel. När hon slutligen fick tag på adelspersoner som var ansvariga för hennes mans halshuggning, hämnades hon genom att likasinnat halshugga dem.

William Harrison är grunden till ”ingen kropp, inget mord”-regeln…

Tre personer hängdes för mordet på William Harrison under 1661. År 1662 återvände William Harrison tillbaka på ett fartyg efter att ha blivit kidnappad av pirater och hade fått arbeta som slav. Detta ledde till den gamla ”ingen kropp, inget mord”-regeln.

Vatikanens murar finns av en anledning…

Vatikanstatens murar byggdes inte för att rama in mikrolandet, utan för att hålla pirater borta för längesedan.

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

10 fakta du antagligen inte visste om Ölandsbron

Ölandsbron är en vägbro i Sverige som går över Kalmarsund, mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland i Östersjön. Den är en 6 072 meter lång balkbro och har en segelfri höjd på 36 meter och en fri brobredd på 13 meter. Högsta höjd 41,69 meter, lägsta höjd...

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

10 fakta du antagligen inte visste om nyår

Nyår är världens största - och mest utdragna - firande. I princip alla länder firar nyår, och att det blir så pass utdraget beror på tidsskillnaderna vi har. Majoriteten firar nyår mellan 31 december och 1 januari, men det finns också de länder som har nyårsfirandet...