Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG är ett tyskt bilmärke som har sitt säte i Zuffenhausen i Stuttgart i Tyskland. Företaget är mest känt för sportbilsmodellen Porsche 911, som också har kommit att bli mångas drömbil. Företaget startades 1931, men gick då istället under det långa namnet ”Porsche Konstruktionsbüro für Motoren-Fahrzeug-Luftfahrzeug und Wasserfahrzeug” och sedan dess har Porsche blivit ett välkänt varumärke inom lyxbilsgenren. Här är tio fakta som du dock kanske inte kände till om bilmärket!

Elbilar ingen nyhet…

Ferdinand Porsche, grundare av företaget, gjorde världens första hybrida elbil redan år 1899! Bilen var i huvudsak en elektrisk bil med en förbränningsmotor som användes som en generator. Det var också den första bilen med bromsar på alla fyra hjulen.

756 km/h – år 1939…!

Ferdinand har hunnit med mycket, minst sagt. Han designade även världens då snabbaste bil, Mercedes-Benz typ 80 (se bild nedanför), som kom upp i hela 756 km/h – och detta var år 1939!

Hade ett finger med i VW Beetle…

Den absolut första Volkswagen Beetle (Bubblan) byggdes i Ferdinand Porsches privata villagarage.

Hade kunnat vara en given Formel 1-bil…

Porsche utvecklade en fyrhjulsdriven Formel 1-bil, som hade en toppfart på 320 km/h och hela 385 hästkrafterPorsche 360. Dessvärre fick bilen aldrig tävla på tävlingsbanan på grund av ekonomiska problem och förändringar i reglerna hos Formel 1.

Föredrog aluminium framför stål…

I hela två år byggdes alla 356-modeller i ett nedlagt gammalt sågverk i Gmund, Österrike. Kvalitén på bilarna som producerades i Österrike var bättre än de som började produceras i Tyskland. Anledningen var att de hade en kaross av aluminium i den österrikiska fabriken istället för stål från Tyskland.

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

10 fakta du antagligen inte visste om Pepsi

Pepsi, den ikoniska läskedrycken som har präglat vår värld sedan 1893, har inte bara erövrat smaklökarnas hjärtan utan även blivit en kulturell symbol för generationsöverskridande njutning. Med sitt karaktäristiska smakäventyr och imponerande historia har Pepsi...

10 fakta du antagligen inte visste om trafiken

10 fakta du antagligen inte visste om trafiken

Trafik är en grundläggande och oumbärlig del av vårt moderna samhälle. Det påverkar våra vardagliga liv och har betydande konsekvenser för ekonomin, miljön och vår övergripande livskvalitet. Trots att vi har sett en rad framsteg inom trafiksektorn de senaste åren,...